9037 kilométer távolságban Dél-Afrikában láttak egy Magyarországon gyűrűzött gólyát

9037 kilométer távolságban Dél-Afrikában láttak egy Magyarországon gyűrűzött gólyát

Magyar gyűrűs fehér gólya Dél-Afrikában (Fotó: Jaco Ras)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 29-én egy magyar gyűrűs fehér gólyát figyeltek meg a Dél-afrikai Köztársaságban (Addo Elefánt Nemzeti Park), az Indiai-óceán partjától mindössze 25 km-re. A madárról fénykép készült (Jaco Ras), a színes gyűrű kódja alapján került azonosításra - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezt a gólyát idén júniusban, fiókakorában fészekben gyűrűzték Nemescsóban (Vas megye, Harsányi Krisztián). A kirepülését követően megfigyelték a faluban, valamint augusztusban a Szombathelyi szeméttelepen is. A gyűrűzés és az afrikai megfigyelés közötti távolság légvonalban 9037 km. Hazai gyűrűs madár korábban ilyen távol a jelölési helyétől még nem került meg.

A korábbi „csúcstartó” egy másik Dél-Afrikában kézrekerült fehér gólya volt, amit Darnózseliben gyűrűztek (9003 km). A hazai madárgyűrűzés kezdete (1908) óta összesen 58 magyar gyűrűs fehér gólya, egy kék vércse és egy küszvágó csér került meg a Dél-Afrikai-Köztársaságban.

Címkék: gólya, Dél-Afrika