A brit hatóság szerint rendkívül biztonságos a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája is

A brit hatóság szerint rendkívül biztonságos a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája is

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina, a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-ig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról.

A felügyeleti hatóság közölte: e bejelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében 3 ezrelék körüli a beadott oltások számához mért, igazolt mellékhatások aránya.

A BBC cikke szerint az oltást követően fejfájás, hidegrázás, végtagfájdalom, fáradtság, hányinger, hőemelkedés és gyengeség is jelentkezhet mellékhatásként. Néhány esetben ideiglenes arcbénulást is regisztráltak, de ez több millió oltásból néhány tucatszor fordult elő csupán.

Az allergiás reakciók is elhanyagolható számban jelentkeztek, 100 ezer vizsgált oltásból csupán 101 esetben. A kutatók továbbra is azt javasolják, hogy az összetevőkre érzékenyek ne kapjanak oltást.

A tudósok vizsgálják azt is, hogy a több millió beoltottból hányan hunytak el: eddig 143 áldozatot regisztráltak, ez olyan alacsony szám, ami semmiféle aggodalomra nem ad okot, és nem is kapcsolhatók az oltáshoz.