A Crew Dragon bedokkolt a Nemzetközi Űrállomásra

A Crew Dragon bedokkolt a Nemzetközi Űrállomásra

Az űrutasok (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Space X első menetrendszerű Crew Dragon űrhajója két órával ezelőtt, magyar idő szerint negyed hatkor sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, írja a Hvg.

A Crew Dragon tavasszal már járt emberekkel az űrben, de az még csak tesztrepülés volt. Ez a küldetés a NASA történetében az első utazás, amikor egy magáncégtől vesznek emberszállítási szolgáltatást. Korábban önerőből, illetve az orosz Roszkozmosz űrhajózási ügynökség szolgálatait igénybe véve juttatták fel a NASA-asztronautákat az űrbe.

A Crew Dragon mostani turnusával három amerikai és egy japán űrhajós ment föl az űrállomásra, ahol tavaszig maradnak. Az utazás során csak utasok voltak, az űrhajó 27 óra alatt tökéletesen autonóm módon jutott el az űrállomásra.

A Space X a következő 15 hónapban még ötször fuvaroz majd embereket a NASA-nak, de közben űrturistákat is felvisznek majd sétarepülésre. Néhány napja volt egy kis riadalom, mert a Space X tulajdonosáról, Elon Muskról azután derült ki, hogy covidos, hogy találkozott az űrhajósokkal, de csak messziről, maszkban látta őket, szóval nem valószínű, hogy meg tudta fertőzni őket.