A csecsemők bélbaktériumai elárulják, hogy ki fog elhízni

A csecsemők bélbaktériumai elárulják, hogy ki fog elhízni

E. coli bélbaktériumok (Fotó: NIAID)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bélmikrobiom (vagyis a bélben élő baktériumok összessége) az utóbbi években az orvostudományi kutatások egyik fő gócpontjává vált, hiszen egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a bélbaktériumok összetétele a legkülönfélébb betegségeket okozhatja, illetve védheti meg tőlük az embert. A mikrobiomnak központi jelentősége van az anyagcsere folyamatok mellett például az immunvédekezésben is. Az emberi szervezetben több bakteriális sejt él, mint emberi, ezért egyes immunológusok felvetik, hogy talán e baktériumokat is az emberi szervezet részének kellene tekintenünk – és így az emberi lények valójában nem egy egyednek számítanak, hanem két lábon járó szimbiotikus baktériumközösségek.

A mikrobiomot már összefüggésbe hozták gyakorlatilag az összes civilizációs krónikus betegséggel, a cukorbetegségtől a szívbetegségen keresztül a rákig. A Sorbonne Egyetem legújabb kutatása szerint pedig a csecsemők bélmikrobiom összetétele előrejelzi az évekkel később jelentkező túlsúlyosság kockázatát. A kapcsolat alapja pedig az lehet, hogy bizonyos baktériumok elősegítik az ételből történő kalóriafelvételt, így ha túlszaporodnak, az ember ugyanannyi táplálékból több kalóriát vesz fel, és nagyobb valószínűséggel hízik el.

Gaël Toubon, a Sorbonne kutatója és munkatársai több mint ötszáz csecsemő adatait elemezték, akik egy 18 ezer kisgyermeket vizsgáló nagyszabású, hosszútávú epidemiológiai kutatásban vettek részt. A 512 alanytól három és fél éves korában székletmintát vettek, és megvizsgálták bennük a különböző bélbaktériumok mennyiségét. Kiderült, hogy kétféle baktériumcsoport, a Firmicutes és a Bacteroidetes egymáshoz viszonyított aránya korrelál a gyerekek ötéves korában mért BMI-jével (testtömegindexével, ami minél nagyobb, annál túlsúlyosabbnak számít az ember). Vagyis a Bacteroidetes mennyiségének növekedése csökkenti az elhízás kockázatát.

Ezeket az eredményeket erősíti az a korábbi felfedezés is, hogy az elhízott személyek bélbaktérium-összetétele jellegzetesen különbözik a normál testtömegű emberekétől, és hasonló baktériumcsoportok mennyisége különbözik náluk felnőttkorukban is. A bélbaktériumok szabályozzák azt, hogy a bélrendszer mennyi zsírt vesz fel a táplálékból. Ha bebizonyosodik e baktériumok szerepe az elhízásban, akár probiotikum-kezeléseket is fejleszthetnek a kisgyerekek számára, amelyben pótolják azokat a hiányzó baktériumokat, amelyek védhetnek a túlzott kalóriafelvétel, és ezzel a BMI növekedése ellen.