A génmódosított műhús betiltását is sürgetik hazai természetvédők
Rizsre növesztett műhús (Fotó: Yonsei Egyetem)

A kormány által a laboratóriumi műhús tilalmáról szóló, az elmúlt napokban az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat hatályát a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) kiterjesztené a génmódosított élesztővel megtermelt, génmódosított szója hozzáadásával készített műhúsra is. Az ügyben levélben fordultak a kormányhoz és a frakcióvezetőkhöz is – írta a szövetség lapunknak eljuttatott közleményében.

Az MTVSZ emellett fellép azért is, hogy a hazai éttermekben és a közétkeztetésben ne használjanak génmódosított műhúst, ezért az elmúlt napokban levélben megkerestek több mint 200 éttermet.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője a közleményben kiemelte: a fenntarthatatlan állattenyésztés által okozott problémákra sokan a megoldást a műhúsban látják. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy azt milyen módon állítják elő, növényekből kivont fehérjéből készített, vagy állati sejtből kitenyésztett műhúsról, azaz laborhúsról van szó, vagy pedig génmódosított élesztővel megtermelt, génmódosított szója hozzáadásával készített műhúsról – tette hozzá. A kockázatok ismeretében azt kérik a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy a laboratóriumi műhús tilalmát terjesszék ki a génmódosított műhúsra is.

A génmódosított műhús tilalma azért is időszerű lenne, mert az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) decemberben közzétett szakmai véleményében zöld utat adott már egy ilyen terméknek. Az ESFA véleményével kapcsolatban ugyanakkor független kutatók számos hiányosságra világítottak rá, így többek között az egészségügyi kockázatokra. A génmódosított műhús fogyasztása toxikus, illetve allergén reakciókat válthat ki, és veseproblémák is szóba jöhetnek.