A globális felmelegedésnek, vagy szórakozott gyűjtőnek köszönhető New York új látványossága?

A globális felmelegedésnek, vagy szórakozott gyűjtőnek köszönhető New York új látványossága?

Mandarinkacsa a Central Parkban (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Profi természetfotósok hada és kíváncsi turisták ezrei kémlelik a Central Park tavainak szürke kacsáit. Nem túlzás azt állítani: New York új szenzációja egy színpompás, különleges példány. A mandarinkacsa (másik nevén mandarinréce) Japánban és Kínában őshonos állat, amely arról is nevezetes, hogy nagyon hűséges típus: ha egyszer párra talál, akkor további életét monogámiában, párjával együtt éli le. Nagy kérdés hogy ez a példány honnan jött – a környékbeli állatkertekből nem hiányzik egy sem.

A Central Parkot egyébként kedvelik a vándormadarak, gyakran megtelepedve egy ideig a mesterséges tavakban, ezért a madárbarátok is gyakran kijárnak, hogy különleges példányokat fotózzanak. Mandarinrécét azonban még soha nem láttak itt, így a nemrég felbukkant példány nagy szenzációt okozott, komoly műsoridőt kapva még a hírtelevíziókban is.

[caption id="attachment_10716" align="aligncenter" width="998"]

Turisták fotózzák a mandarinkacsát (Fotó: Lukács Csaba)[/caption]

A valóban gyönyörű kacsa október elején bukkant fel először Manhattan szívében, hogy aztán most hétvégén eltűnjön pár napra. Szerdán aztán váratlanul újra előkerült, így mi is lefotózhattuk több száz turistával és legalább két tucat, profi felszerelést villantó természetfotóssal együtt. A ritka állat visszatérésének láthatóan örültek a Central Park egyenruhás őrei, akik kérésünkre elmondták: a madárról annyit tudtak a szakértők megállapítani, hogy egy hím egyed, és valamilyen gyűrűt visel, tehát nem teljesen vad példány (a helyi sajtó szerint könnyen lehet, hogy egy ritka állatokat gyűjtőtől szökött meg).

[caption id="attachment_10717" align="aligncenter" width="1000"]

Fotó: Lukács Csaba[/caption]

A madár hamar beilleszkedett a Central Park kacsái közé, és ennek azért örülnek, mert a mandarinkacsák jellemzően agresszív példányok. Azt még nem tudni, a ritka állat innen választ-e magának párt – ha igen, akkor hosszú ideig lehet a manhattani lakók és az idelátogató turisták kedvence.