A GVH erőfölényes vizsgálatot folytat a Google-vel szemben

A GVH erőfölényes vizsgálatot folytat a Google-vel szemben

Fotó: Unsplash/Paweł Czerwinski

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erőfölényes vizsgálatot folytat a Google-vel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), tájékoztatta a versenyhatóság az MTI-t. Eközben az óriáscég vállalta, hogy egyértelműbb tájékoztatást nyújt a jövőben felhasználóinak, így a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozhatnak majd. A Google belement abba is, hogy a megrendeléseknél korlátozza majd az árakra és ellátásra vonatkozó egyoldalú változtatási lehetőségeit. Létrehoz továbbá egy e-mail-címet, ahol a fogyasztóvédelmi hatóságok jelezhetik a jogsértő tartalmakat, illetve kérhetik a gyors ügyintézést.

A Google Flights és a Google Hotels kapcsán az óriáscég csatlakozott a többi nagy szálláshelyplatform átláthatóságát célzó kötelezettségvállaláshoz. A Google Store és a Google Play Store pedig még a szerződéskötés előtt egyértelmű tájékoztatást nyújt majd a szállítási költségekről, az elállási jogról, a javítási és cserelehetőségekről, továbbá az eladóval kapcsolatos információkról. A Google Play Store fel fogja tüntetni azt is, a felhasználók hogyan válthatnak az országonként különböző verziók között, a fejlesztőket pedig tájékoztatja majd a cég a geo-blocking-tilalmakról.

A GVH vizsgálja továbbá, hogy a Google-keresőben dalcímekre megjelenő dalszövegkártya alkalmazásával a Google versenyjogot sértő módon részesíti-e előnyben a saját szolgáltatását.