A JSTOR is ingyenessé tette tartalmait a kutatók és a köz számára is

A JSTOR is ingyenessé tette tartalmait a kutatók és a köz számára is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járványra tekintettel újabb és újabb patinás intézmény nyitja meg részben vagy egészben a becses – és korábban akár méregdrágán kínált – tudományos adatbázisát a köz előtt.

A legújabb ilyen intézmény a világ egyik legnagyobb és legismertebb tudományos online könyvtára, az 1995-ben alapított amerikai JSTOR (Journal Storage). A ma mintegy kétezer szakfolyóiratot magában foglaló gyűjtemény honlapján elérhető bejelentés szerint szeretné megkönnyíteni a partner- és kutatóintézetek munkáját, ezért ingyenessé tesznek számukra igen sok tartalmat, amelyek listája úgy bővül, ahogy egyre több kiadó ad hozzáférést a tartalmaihoz. (A platform mintegy nyolcezer intézménnyel áll szerződésben a világ több mint 160 országából.)

A JSTOR további, mintegy 20 ezer könyvhöz ad ingyenes hozzáférést olyan akadémiai intézetek és akár középiskolák számára is, amelyek eddig nem voltak előfizetők náluk – a honlapjukon most lehet regisztrálni, hogy ingyenes hozzáféréshez jussanak. Ezekívül – ugyancsak a Covid-19-járványra tekintettel – teljesen ingyesen elérhetővé tettek mindenki számára 26 nemzetközi orvosi szaklapot, amelynek listáját itt találja. A JSTOR-on persze rengeteg szabadon hozzáférhető tartalom, így szakkönyvek, cikkek ezerszámra, már korábban is elérhetőek voltak, azok között pedig itt tud böngészni.

A minap írtunk arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a patinás brit egyetemi kiadó, a Cambridge University Press május végéig mintegy 700 szakkönyvét tette ingyen elérhetővé online. Korábban hasonlóképp járt el Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika adatbázisa, az Arcanum Digitális Tudománytár. És az Országos Széchényi Könyvtár égisze alatt működő Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatában is érdemes böngészni, aki magyarul szeretne online könyveket olvasni.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!