A kemoterápiát helyettesítheti egy új eljárás

A kemoterápiát helyettesítheti egy új eljárás

Embrionális őssejt minta mikroszkóp alá helyezése (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A glükóz lebontásának szabályozásában látják a kemoterápiát helyettesítő megoldást a Karolinska Institutet kutatói – írja a Promotions.hu. Az eredetileg a medicalxpress.com szakfolyóiratban megjelent hír szerint  a kutatók transzlációs vizsgálatot végeztek, amely új mechanizmust azonosított a glükóz lebontásának szabályozásában több különböző rákfajta esetében. A felfedezés új terápiás stratégiákhoz vezethet, amelyek célja a rák növekedésének csökkentése.

A jelenlegi rákellenes gyógyszerek (kemoterápia) általános problémája, hogy a gyorsan osztódó sejtek növekedésének megakadályozására összpontosítanak. Mivel bizonyos normális egészséges sejtek ugyanolyan gyorsan osztódnak, mint a rákos sejtek, a kemoterápia az egészséges sejteket is elpusztítja, ami számos súlyos mellékhatáshoz vezet.

A rák jellemzője, hogy a rákos sejtek megváltoztatják anyagcseréjüket, hogy támogassák az energia és a sejtek építőköveinek termelését, amelyek szükségesek a gyors szaporodáshoz. A megváltozott glükóz-anyagcsere a leggyakoribb metabolikus változás, amelyet a rák esetében észlelnek, ahol a rákos sejtek növekedése szorosan kiapcsolódik a glükózhoz.

– Mivel a rákos sejtek anyagcseréje eltér a normál sejtektől, lehetőség van szelektív módon blokkolni a rákos sejtek anyagcseréjét anélkül, hogy az jelentősen befolyásolná az egészséges sejteket. Az erre a felismerésre épített rákkezelés kevesebb mellékhatással jár a betegek számára – mondja Erik Norberg, az intézet  fiziológiai és farmakológiai tanszékének docense.