A koronavírus öt perc után elveszíti a fertőzőképességének 90 százalékát a levegőben

A koronavírus öt perc után elveszíti a fertőzőképességének 90 százalékát a levegőben

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bristoli Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a koronavírus a levegőbe kerülését követően átlagosan öt perc után elveszíti fertőzőképességének 90 százalékát. A bristoli tudósok szerint az eddigi kísérletek, amelyek megállapításai szerint a vírus még három óra elteltével is a levegőben kering és fertőz, nem megfelelően modellezték azt a valóságot, ami levegővételnél és köhögéskor történik.

A legújabb kutatás szerint amikor a vírusok elhagyják a tüdő viszonylag nedves és szén-dioxidban gazdag környezetét, gyorsan elveszítik a nedvességet és kiszáradnak. Az alacsonyabb szén-dioxid tartalmú levegő pedig ph-értékük gyors növekedését eredményezi. Ez a két tényező együtt gyengíti a vírus fertőzőképességét.

Ha azonban a levegő páratartalma magas, a vírus tovább tud fertőzni. Alacsonyabb, például 50 százalékos páratartalomnál – ami az irodák száraz levegőjét is gyakran jellemzi – a vírus 10 másodperc alatt elvesztette fertőzőképességének felét, ezt követően a csökkenés lassabb és egyenletesebb volt.

A bristoli modell szerint a levegő hőmérséklete nem változtat a vírusok fertőzőképességén, szemben az eddigi vélekedéssel, miszerint meleg időben kevésbé veszélyes a koronavírus.

A kutatás eredményét még további vizsgálatokkal fogják ellenőrizni, illetve hamarosan elkezdik tesztelni az omikron variánssal is. Addig is a tudósok azt hangsúlyozzák, valószínűleg a megelőzésben a fizikai távolságtartásnak és a maszkviselésnek van a legnagyobb szerepe. 

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Apokalipszis, Eurovízió, cancel culture