A menstruáló nők jobban teljesítenek a gondolkodtató teszteken

A menstruáló nők jobban teljesítenek a gondolkodtató teszteken

A spanyol női labdarúgó-válogatott. A kutatást a női foci inspirálta. (Fotó: Wikipédia)

Fotó: Sven Beyrich (El Loko Foto)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annak ellenére, hogy a nők általános jólléti állapota az önbevallásuk szerint menstruációjuk idején jelentősen rosszabb, mint más napokon, a brit University College London (UCL) egyetem kutatása szerint – meglepő módon – ilyenkor jobban teljesítenek a kognitív (gondolkodásbeli) képességeiket vizsgáló teszteken.

A kutatásban a nők reakcióidejét, pontosságát, illetve a részletekre irányuló megfigyelőképességét tesztelték. Az eredményekből kiderült, hogy e készségek élesebbek lettek a menstruáció idején, ami cáfolja a korábbi vizsgálatok eredményeit, amelyek éppenséggel úgy találták, hogy ilyenkor a nők rosszabbul teljesítenek a fenti képességeket igényló sportokban. 

A vizsgálatban összesen 241 alany vett részt. Közöttük volt 97 menstruáló nő, 47 nem menstruáló (például fogamzásgátlót szedő) nő és 97 férfi (ők se menstruáltak). Két hét különbséggel kellett elvégezniük az alanyoknak a kognitív képességeiket mérő feladatokat (amelyek a kompetitív sportokban előforduló helyzeteket szimulálták, mivel a vizsgálatot a UCL sporttudományi intézetének kutatói végezték, és az ő bevallásuk szerint a női foci inspirálta). Emellett a hangulatukról és egyéb tüneteikről is be kellett számolniuk. Egy haviciklus-követő mobiltelefonos app segítségével becsülték meg, hogy az alany éppen a mestruációs ciklusa mely fázisában van.

A férfiak és a nők között nem volt különbség a reakcióidőben és a pontosságban. Viszont a rendszeresen menstruáló nők a menstruáló periódusukban jelentősen jobban teljesítettek, ming a reprodukciós ciklusuk más fázisaiban: rövidebb volt a reakcióidejük, és kevesebb hibát vétettek. Annak ellenére is ez volt az eredmény, hogy az éppen menstruáló nők arról számoltak be az önbevallásos kérdőíven, hogy rosszabbul érzik magukat, mint általában, és úgy gondolják, ez rontja a teljesítményüket.

A kutatást vezető Flaminia Ronca szerint „minket is meglepett, hogy a résztvevők teljesítménye a menstruációjuk idején javult. Ez az eredmény megkérdőjelezi a menstruáló nők képességeivel kapcsolatos közfelfogást (ami a nőknek és a társadalom egészének is sajátja)”. Sok anektodikus feltételezés ismeretes arról, hogy a menstruáló nők ügyetlenebbek, illetve romlik a gyors reakciót igénylő teljesítményük. Úgy tűnik azonban, hogy – legalábbis a feladatok egy részében – ennek éppen ellenkezője igaz.

 

Címkék: menstruáció