A Moderna oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosíthat

A Moderna oltóanyaga 94,5 százalékos védettséget biztosíthat

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddig ismertnél hatásosabb lehet a Moderna koronavírus elleni vakcinája – írj a Hvg.hu az amerikai cég közleményére hivatkozva, amely azt állítja: az oltóanyag 94,5 százalékos védettséget biztosít a koronavírus ellen. Bár a fejlesztés még zajlik, a mostani eredmények a Moderna szerint biztatóak, a cég a következő napokban kérhet jóváhagyást az oltóanyagra. Amennyiben valóban 94,5 százalékos védettséget ad a vakcina, az azt jelenti: überelte a Pfizer 90, illetve az orosz Szputnyik V 92 százalékos megbízhatóságú készítményeit.

Az új vakcina hatásosabb lehet, mint az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég által múlt héten bejelentett oltóanyag, amelyet a német BioNTechel közösen fejlesztettek és 90 százalékos hatékonyságú. A Pfizerhez hasonlóan egyébként a Moderna is úgynevezett mRNS (hírvivő RNS) alapú vakcinát fejleszt.

A Moderna harmadik fázisú klinikai tesztelésében 30 ezer ember vett részt, fele-fele arányban kaptak placebót és oltóanyagot. A több hónapig tartó tesztelés alatt a placebót kapott tesztalanyok közül 90-en kapták el a koronavírust, közülük 11-en súlyosan megbetegedtek. Velük ellentétben az oltóanyagot kapók csoportjában mindössze 5 megbetegedést regisztráltak.

A szer előnye, hogy – a Pfizer készítményével ellentétben – ezt elég mínusz 20 fokon tárolni, vagyis háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható.

Ráadásul 30 napos a szavatossága – a Pfizer oltóanyagánál ugyanez öt nap.