A Moderna szerint a vakcinájuk a vírus újabb változatai ellen is védelmet nyújt

A Moderna szerint a vakcinájuk a vírus újabb változatai ellen is védelmet nyújt

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az ürömi Platán Idősek Otthonában 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Moderna friss közleménye szerint a vakcinájuk képes semlegesíteni a koronavírus azon újabb változatait is, amelyeket az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosítottak először. Ezt igazolják a beoltott személyek vérszérumainak laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatai. Vagyis amennyiben a páciens megkapja mindkét előírt oltást az oltóanyagból, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is – írja a Moderna.

Ennek ellenére a Moderna elővigyázatosságból klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. A vállalat tanulmányozni fogja, hogy a vakcina további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyagtermelést az új vírustörzsekkel szemben. Terveik között szerepel egy olyan emlékeztető oltás kifejlesztése, amely kifejezetten az elsőként az Egyesült Királyságban azonosított változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást.

– Azon dolgozunk, hogy legyőzzük a világjárványt okozó vírust és meggyőződésünk, hogy ennek érdekében feltétlenül elébe kell mennünk a kutatásainkkal az új vírusváltozatok megjelenésének. A legújabb vizsgálati adatok arról győznek meg bennünket, hogy a vakcinánk képes védelmet nyújtani az újonnan azonosított vírusváltozatokkal szemben is – fogalmaz Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A Pfizer mellett a Moderna is mRNS-alapú vakcina. Az oltás során a tüskefehérjét leíró üzenőgén jut be a szervezetbe, amelyet lipid nanorészecskékkel juttatnak be. A sejtek természetes működésük során elkészítik a tüskefehérjéket, amely immunválaszt vált ki a szervezetben. Ily módon tehát nem a vírus, csak annak egy kis részlete termelődik, így a nincs lehetőség a betegség kialakulására.

A magyar kormány az amerikai cég vakcinájából is rendelt, amelynek használatát január elején hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az első szállítmány január 12-én érkezett meg hazánkba, azóta folyamatosan, ám igen szerény tételekben kapunk vakcinát a Modernától. Legközelebb vasárnap szállítanak 9 ezer adag oltóanyagot.