A Nature-nél visszavontak egy klímaváltozásról szóló cikket

A Nature-nél visszavontak egy klímaváltozásról szóló cikket

Az amerikai űrhivatal, a NASA Parker Solar Probe elnevezésű, a Nap légkörét vizsgáló űrszondájának 2019. december 5-én közreadott felvétele, amelyen egy üstökös csóvája látható. A fényes pont a felvételen a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr (Fotó: NASA/Naval Research Laboratory/Parker Solar Probe)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drasztikus lépésre szánta el magát a Nature tudományos szaklap családjába tartozó Scientific Reports: visszavontak egy sok vitát kiváltó, klímaváltozásról szóló cikket, amely azt állította, hogy a globális felmelegedést a változó Föld-Nap keringési távolság okozza.

A cikket Valentina Zsarkova (a Newcastle-i Northumbria Egyetem), Simon Shepherd (Bradfordi Egyetem), Szergej Zsarkov (Hulli Egyetem) és Elena Popova (moszkvai Lomonoszov Egyetem és az azeri Naszír al-Din al-Tuszi Samaki asztrofizikai obszervatórium) jegyzik és még 2019. június 29-én publikálták. A tanulmány már megjelenésekor óriási vihart kavart, mivel a kutatók azt állítják benne, hogy a bolygónk egy olyan ezeréves keringési periódusba lépett, amely során a pályája közelebb van a Naphoz, és ez az, ami okozza a melegedést.

Korábbi kutatások ugyan valóban azt mutatják, hogy a Nap pályája a körülötte keringő bolygók gravitációs vonzása miatt imbolyog, kileng, s egy-egy ilyen folyamat hosszan is eltarthat, ám minden ilyen cikkben megjegyzik, hogy ezzel együtt a Föld is hasonló mértékben kileng, azaz „szoros emberfogásban” követi a csillagot. Ezzel szemben Zsarkováék munkája azt állítja, hogy míg a Nap pályája változik, addig a Földé nem, és ezek a pályaívekben tapasztalható távolsági eltérések eredményezik azt, hogy hol melegebb, hol hűvösebb a klíma.

„Klímapropagandát" és napelemeket rendelnének a kormánytól a magyarok | Magyar Hang

Megvan a sokáig szinte titokban tartott kormányzati klímakonzultáció eredménye! Tájékoztatást, párbeszédet, megújuló energiaforrásokat javasoltak klímakonzultáció kitöltő polgárok.

A cikk kritikusai szerint a szerzők állításaik igazolására nem mutatnak be megfelelő bizonyítékokat, hanem feltételezésekre alapozták a következtetéseiket. Méghozzá arra, hogy pontosan milyen hatással is lehet a naprendszer tömegközéppontja a Nap és a Föld mozgására. E középpontot egyébként a Nap és bolygók tömege adja. A tanulmányt jegyző kutatók szerint a központi csillagunk kilengése a naprendszer tömegközéppontjából távolságkülönbségeket eredményez. A kritikusok szerint azonban a Föld nem a naprendszer tömegközéppontja, hanem a nap körül kering, ami azt jelenti, hogy a két égitest közötti távolság sosem változik.

A vita végére most tett pontot az egyébként nyílt hozzáférésű cikkeket publikáló tudományos szaklap szerkesztőbizottsága, amely egyetért a kritikákkal, és ezért – mint írják – a cikket, miután annak következtetéseiben a felmerülő kételyek miatt elvesztették a bizalmukat, egy „visszavonva” feliratú figyelmeztetéssel látták el.