A Pfizer szerint 95 százalékban hatékony a koronavírus-vakcinájuk

A Pfizer szerint 95 százalékban hatékony a koronavírus-vakcinájuk

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer gyógyszergyártó szerdán közölte, hogy koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonysággal bír, és nincsenek súlyos mellékhatásai, írja a 24.hu. A gyógyszercég honlapján egy 146 oldalas tanulmányban ismerteti a vakcinával kapcsolatos kísérleteinek az eredményeit. A cég már a múlt héten előrejelezte, hogy a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina.

A most ismertett friss adatok azt mutatják, az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei. A Pfizer és a BioNTech közös vizsgálatában közel 44 ezer önkéntes vett részt, akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a többiek placebót kaptak. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.

A Pfizer és a BioNTech szerint az oltás hatékonysága a különböző korcsoportokban és etnikumokban egyenletes volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az önkéntesek 3,7 százaléka panaszkodott erre a második adag után. Az idősebb felnőttek kevesebb és enyhébb mellékhatásról számoltak be a két gyógyszercég szerint.

Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa különösen a 65 év felettiek eredményeit tartja ígéretesnek: „Az influenza elleni oltásból tudjuk, hogy ebben a korosztályban oltásokkal nagyon nehéz védelmet elérni, ezért a 94 százalékos hatékonyság ebben a csoportban valóban figyelemre méltó” – idézte a szakembert az amerikai The New York Times napilap.

A Pfizer tervei szerint a résztvevőket további két évig figyelemmel kíséri, hogy meggyőződjön a védelem időtartamáról és hosszú távú biztonságosságáról.