
A világ sok térségében nagy közegészségügyi veszélyt jelent a vezetékes víz ólomszennyezése, ami legtöbbször az öreg ólomtartalmú vezetékekből oldódik be a vízbe. A vízzel elfogyasztott ólom felgyülemlik a szervezetben, és számos egészségi problémát okozhat. Különösen a gyerekek fejlődő idegrendszerére ártalmas, és fejlődési rendellenességeket okoz. Az amerikai Northwestern Egyetem kutatói azonban most felfedezték, hogy egészen egyszerűen ki lehet vonni a vizet szennyező ólom egy részét: teát kell főzni belőle. A tealevelek ugyanis adszorbeálják (megkötik) a vízben lévő ólmot, így miután áztak egy ideig a vízben, és eltávolítjuk őket, velük együtt az ólmot is eltávolítjuk.
A teában lévő katekin típusú vegyületek a kutatók szerint „tépőzárként” működnek az ólomatomokkal szemben: ha hozzájuk tapadnak, többé már nem engedik őket. A kísérletek során különböző típusú tealeveleket használtak az eltérő ólomtartalmú vizek méregtelenítésérem és a főzési időt is variálták. Úgy találták, hogy a zöld és a fekete tea a legalkalmasabb erre a célra. Viszont a fehér tea, amelyet sokkal kevésbé kezelnek az előállítás során, nem szív magába olyan sok ólmot, mert a levelek mikroszkopikus felülete nem olyan szemcsés, amin megtapadhatnának az ólomrészecskék.
No, azért nem szabad azt gondolni, hogy az ólomszennyezett víz tökéletesen biztonságossá válik, ha a szokásos módon beleáztatunk némi tealevelet. A mérések szerint a feketetea-levelek 5 perc alatt az ólomszennyeződés 15 százalékát távolítják el a vízből. Ez jobb a semminél, csakhogy a közegészségügyi hatóságok szerint a környezeti ólommérgezésnek nincs „biztonságos” határértéke, vagyis a legkisebb mennyiség is káros lehet belőle.
A legtöbb fogyasztó szerint a vízben több mint tíz percig áztatott fekete tea már ihatatlanná teszi a folyadékot, de a kísérlet egyes eseteiben akár 24 órán keresztül is áztatták a teát. Ennek így nyilván nincs gyakorlati relevanciája, és maguk a kutatók is azt mondják, hogy ezzel csak arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a teaivásnak számos eddig ismeretlen jótéteménye lehet. A becslések szerint a világon évi ötmilliárd csésze teát isznak meg. A kutatók úgy számolnak, hogy a sok teát fogyasztó országokban e szokás miatt nagyjából 3 százalékkal csökken az ólommérgezés gyakorisága ahhoz képest, mintha hasonló környezetben élnének, de nem innának teát az emberek.