A világ és Oroszország konfliktusa már a Föld hatain túl is érezteti a hatását

A világ és Oroszország konfliktusa már a Föld hatain túl is érezteti a hatását

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 2018 őszén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután az Európai Unió, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és sok más ország is gazdasági, illetve politikai szankciókat vetett ki Oroszországra, az ország nemzetközi együttműködései az élet szinte minden területén ellehetetlenültek. Ez alól nem kivétel az űrkutatás sem.

Néhány napja az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz igazgatója nyilatkozott meglehetősen indulatosan arról, hogy a szankciók miatt lehet, hogy le fog zuhanni a Nemzetközi Űrállomás (azt ugyanis a Szojuz űrhajók hajtóművei tartják a pályán). Erre ugyanakkor nem fog sor kerülni, ugyanis immár az amerikaiaknak is van újra működőképes űrhajójuk, a SpaceX gyártotta Dragon, és annak hajtóműveivel is lehet az ISS pályáját módosítani.

Az oroszok számos egyéb projektben is együttműködnek más űrügynökségekkel, például az Európai Űrügynökséggel. Az ESA a mai nap folyamán közgyűlést tartott a tagországok képviselőivel, és az értekezleten levonták az Oroszországot sújtó szankciókból szükségszerűen következő – illetve az Ukrajna melletti nemzetközi szolidaritás diktálta következtetéseket.

Ezek egyrészt az ESA-orosz együttműködésben tervezett ExoMars küldetést érintik. A Marsra induló, ott gördülő robotot (rovert) útjára bocsátó misszió indítását már 2020-ban is el kellett halasztani a pandémia miatt, és az ESA szerint az ukrajnai helyzet miatt az idei indítás is „nagyon valószínűtlen”.

Az űrszondát a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel, és az újabb halasztás miatt megint hosszú időt kell várni, mire a bolygók állása megint alkalmas lesz az indításra. Eközben a Roszkozmosz visszavonta a szakembereit az ESA francia-guianai űrközpontjából. Innen rendszeresen bocsátanak fel európai műholdakat orosz rakéták segítségével. Ez az együttműködés is ellehetetlenült most.

Az ISS-t üzemeltető orosz és amerikai mérnökök azonban továbbra is együtt dolgoznak és kommunikálnak egymással, hiszen ennek nincs alternatívája. Egy NASA-űrhajós a tervek szerint március végén fog visszatérni a földre két orosz kozmonautával együtt egy Szojuz kapszulában.