A vörös tűzhangyák ellepik Európát

A vörös tűzhangyák ellepik Európát

Vörös tűzhangya (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dél-Amerikában őshonos vörös tűzhangyák egyre több helyen jelennek meg Európában: felfedezték a kolóniáikat Olaszországban. A vörös tűzhangyák csípése rendkívül fájdalmas, Amerikában az egyik legtöbb ártalmat okozó kártevőnek számítanak. Egész házakat tehetnek lakhatatlanná. Ahol megjelennek, invazív fajként kiszorítják az őshonos hangyákat és sok egyéb állatot is, és olyannyira károsíthatják az elektromos infrastruktúrát, hogy az már balesetveszélyt okoz.

A szakértők szerint e fejlemények több mint aggasztók. Most még van némi esély arra, hogy fékezni lehet az elterjedésüket, de hamar kicsúszhatnak az ellenőrzésünk alól, és akkor menthetetlenül elterjednek az egész kontinensen. A károkozásuk gazdasági és ökológiai ártalmai pedig hatalmasak lesznek. 

A hangyák rendszerint a nemzetközi növény- és termőföld-kereskedelemmel terjednek. Már felfedezték egyedeiket más európai országokban is, például Hollandiában, Spanyolországban és Finnországban, de eddig csak importált termékeken találták meg őket, vadon élő kolóniákat sehol sem találtak. Eddig. Miután spanyol és olasz kutatók olyan Szicíliában készített fotókat láttak, amelyeket valószínűleg tűzhangyák szerepeltek, meg is találták 88 fészküket egy szicíliai folyó partján fekvő 4,7 hektáros területen. Úgy tűnik tehát, hogy még viszonylag lokalizált az előfordulásuk az európai természetben. A kutatók szerint a helyiek már 2019 óta emlegetik, hogy tűzhangyák csípik őket. Az Olaszországban talált tűzhangyák genetikai analízise azt valószínűsíti, hogy vagy Kínából vagy az Egyesült Államokból érkeznek. 

A számukra megfelelő élőhelyek elterjedése alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a tűzhangyák Európa hét százalékát meghódíthatják. Ez nem tűnik olyan soknak, de a faj a városokat és a farmokat kedveli leginkább, így az emberek által sűrűn lakott térségekben sokkal gyakoribbá válhat. Az urbánus területek akár felében is megjelenhet. Minthogy Szicília a világ egyik legnagyobb déligyümölcs-, zöldség- és olivabogyó-exporttőre, onnan köbnyűszerrel elterjedhet a rovar az egész földrészen. Emellett a hangya spontán is nagy távolságokra terjedhet: felkapja a szél őket, és szó szerint elrepülnek.

Spanyolország van a legnagyobb veszélyben. Az ottani kutatók szerint az ország éghajlata egyszerűen eszményi a hangyák számára. A Mediterráneumtól északra elhelyezkedő térségekben egyelőre valószínűleg még kevésbé lesz sikeres a tűzhangya, de a globális felmelegedéssel ez a helyzet évtől évre romlani fog. Az előrejelzések szerint az évszázad közepére Európa területének már 25 százaléka lesz megfelelő a tűzhangyák számára.

A kutatók most a felfedezett kolóniák kiirtását tervezik, és figyelőszolgálatot létesítenek, hogy az elmenekülő hangyák se tudjanak elterjedni. Ugyanakkor kétséges, hogy e beavatkozások mennyire szabhatnak gátat a hangya hódításának. 

Címkék: tűzhangya