A WHO most azt állítja, hogy az európai lakosság több mint fele elkapja az omikront a tél folyamán

A WHO most azt állítja, hogy az európai lakosság több mint fele elkapja az omikront a tél folyamán

Omikron (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi adatok alapján kijelenthető, hogy az európai lakosság több mint fele várhatóan megfertőződik a koronavírus omikron variánsával a következő 6-8 hétben – idézte az MTI kedden Hans Klugét, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetőjét.

Európában több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám – mutatott rá sajtótájékoztatóján Kluge. Megjegyezte: az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek – tette hozzá. 

Az Euronews beszámolója szerint a szakemberek a jelenleg rendelkezésre álló járványadatok alapján úgy látják, nyugatról kelet felé tart az omikron-hullám, és jelenleg a Balkánon fertőz. Kluge kijelentette, január 10-én 26 ország jelentette be, hogy minden héten nagyjából a lakosságuk 1 százaléka fertőződik meg a koronavírussal.

Címkék: WHO, koronavírus, omikron