Az antitestszint egyértelműen összefügg a covid elleni védettség mértékével

Az antitestszint egyértelműen összefügg a covid elleni védettség mértékével

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Magyarországon a kormányzat, illetve egyes orvosok folyamatosan azt hangoztatják, hogy az ember szervezetében mérhető koronavírus ellenes antitestszint nincs összefüggésben a védettség mértékével, ez egyszerűen nem igaz. Az efféle állításokkal főként a kínai oltás után nem megjelenő antitestek miatt jogosan felháborodott embereket igyekeztek leszerelni, vegyes sikerrel.

Most viszont a Nature számolt be egy kutatásról (amelyet Moderna-vakcinával oltott embereken végeztek), a folyóirat konklúziója pedig így szól: „A vizsgálat eredményei tovább erősítik azokat a gyülemlő bizonyítékokat, amelyek szerint a neutralizáló antitestek alacsony szintje a covid-19-cel szembeni veszélyeztetettséget jelzik.”

Az amerikai Emory Egyetem kutatói és munkatársaik által végzett vizsgálat megállapításai szerint az antitestszint jól előre jelzi a Moderna-vakcinával oltott személyek védettségét a coviddal szemben. Vagyis azok, akiknek alacsonyabb volt az antitestszámuk az oltás után, nagyobb valószínűséggel betegedtek meg covidban. Bár ezek az eredmények kizárólag Modernával oltott emberekre vonatkoznak, nincs okunk azt feltételezni, hogy más oltásokkal nem ugyanígy működne a dolog.

A tanulmány egyelőre preprint formában érhető el, tehát nincs lektorálva. Benne 50 oltott, mégis megbetegedett ember ellenanyagszintjeit hasonlították össze a hozzájuk illesztett, oltott, de nem megfertőződött kontrollcsoporttal. Úgy találták, hogy azok a személyek, akikben nem kimutathatók az antitestek, tízszer nagyobb veszélyben vannak a coviddal szemben, mint azok, akiknek antitestszintje az összes alany felső 10 százalékában van.

Az eredmények szerint a Moderna-vakcina védelme nagyrészt az antitesteknek tulajdonítható (ellentétben azokkal az állításokkal, amelyek szerint az ellenanyag-koncentráció nem is fontos, mert a sejtes immunitás a lényeg). Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy nem lehet meghatározni a védettséghez szükséges minimális ellenanyagszintet. Az viszont egyértelmű, hogy ez minél magasabb, annál jobb.