Az egész ország az éjszakai eget kémleli – Kezdődik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat

Az egész ország az éjszakai eget kémleli – Kezdődik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat

Fotó: Tuba Zoltán/Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az augusztusi esték fénylő csíkokat rajzoló hullócsillagai még azoknak a figyelmét is fel szokták kelteni, akiket egyáltalán nem érdekel a világűr, és legfeljebb a Holdat tudják megnevezni az éjszakai égbolt objektumai közül. Nem véletlen, hogy az ország amatőr és hivatásos csillagászai ezeken a varázslatos napokon igyekeznek az égboltra irányítani az emberek tekintetét az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat keretében. Augusztus 5. és 14. között több mint 80 helyszínen kémlelhetjük az eget: a Hortobágytól Fótig, Pécstől Bajáig számtalan varázslatos nappali és éjszakai program várja az érdeklődőket.

Idén már harmadik alkalommal, az eddigieknél is színesebb programmal és több helyszínen zajlik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek célja, hogy országszerte az égboltra irányítsa a tekinteteket. A program ideje alatt, augusztus első és második hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy különleges égi jelenségeket figyeljünk meg: nemcsak a Hold és az óriásbolygók, de a szemet gyönyörködtető ködök, halmazok és a Perseidák hullócsillagai is színesítik az éjszakai égboltot.

Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője és Ordasi András szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója indította két évvel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy a laikusok számára is megmutassák az ég csodáit és az amatőrcsillagászat lehetőségeit, illetve hogy összefogják a bemutatóhelyeket és az amatőr csillagászokat.

Mint azt a programsorozat megnyitóján, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban a csillagászok elmondták, az ötlet egy baráti beszélgetés során merült fel egyikük nappalijában. Csillagászati bemutatók, programok korábban is zajlottak az országban szép számmal, ám ezek nem voltak összehangolva egymással. Az ötletgazdák úgy gondolták, hogy ha egy országos méretű rendezvénysorozatot szerveznek, hatékonyabban el tudnak jutni a nagyközönséghez. Úgy tűnik ez a számításuk bevált, mert már az első alkalommal számos helyszín csatlakozott a programhoz.

Az időpont megválasztása is tudatos mérlegelés eredménye. Mint azt a Magyar Hangnak Ordasi András elmondta, az égbolt egész évben tartogat meglepetéseket, a téli égbolton is bőven lehetne találni látnivalókat, ám a hideg miatt az az időszak nem alkalmas a programok megtartására. Tavasszal és ősszel a gyakori felhős éjszakák miatt lenne nehézkes az észlelés. Így adja magát a nyár, azon belül is az augusztus, amikor a hullócsillagok záporától fényes az éjszakai égbolt.

Az idei rendezvény minden eddiginél több lehetőséget kínál: több mint 60 csapat 85 helyszínen összesen 140 programot valósít meg augusztus 5. és 14. között. Nem csak a csillagászok készülnek az augusztusi csillaghullás tanulmányozására, már most elfogytak a helyek a nagy csillagvizsgálók - Bükki Csillagda, Pannon Csillagda, Svábhegyi Csillagvizsgáló - éjszakai bemutatóira, de a nappali programjaikra még akadnak szabad helyek, és szerte az országban megannyi különleges esemény várja az érdeklődőket nappal és éjjel egyaránt.

A pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi előadásai, a Zselici Tájvédelmi Körzet, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park varázslatos éjjeli csillaghullás-tárlata, a káptalantóti meteoritsimogatás és a kiszombori kukoricalabirintus éppúgy a programok között szerepel, mint a Békés Megyei vagy Szentesi Városi Könyvtár bemutatói és a csillagképek zavartalan tanulmányozása a csokonyavisontai fás legelőn, távol a város fényeitől.

A programok megvalósítói között vannak hivatásos és amatőr csillagászok (pl. fizikatanárok), illetve csillagász társaságok: visszatérő partner a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, illetve a SkyGrót Csillagász Társaság, és a határon túlról csatlakozott a Csallóközi Észlelők Baráti Társasága.

A programsorozat célja továbbra is (és még nagyobb lendülettel) a bemutatóhelyek és csillagász csoportok összekapcsolása, a csillagász közösség megerősítése, az utánpótlás biztosítása és annak megmutatása, milyen sok lehetőségünk van az égbolt tanulmányozására. Az elmúlt években több bemutatóhelyszínt is „felfedezett magának" a helyi közönség – a szervezők szeretnék, hogy ez a tendencia folytatódjon és a kisebb csillagászati közösségek is reflektorfénybe kerüljenek.

A szervezők várják mindazon egyesületek, csillagvizsgálók, baráti körök, amatőr- vagy kutató csillagászok jelentkezését, akik szívesen szerveznének csillagászati bemutatókat, legyen szó távcsöves észlelésről vagy a városi fényektől távoli közös hullócsillaglesről.