Az Európai Gyógyszerügynökség még nem lát elég bizonyítékot a negyedik oltás ajánlására

Az Európai Gyógyszerügynökség még nem lát elég bizonyítékot a negyedik oltás ajánlására

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) amszterdami székháza (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy „nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték” ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja.

„Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének” – jelentette ki Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője.

Cavaleri a sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, amely magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen.

Felhívta a figyelmet az omikron variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére is. Mint mondta, „még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron-változathoz”.

Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amelyet kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztenek ki. Arról is tájékoztatott, hogy az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer–BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek. (MTI)