Az illetlenségcenzor algoritmus törölte a csont szót a paleontológiai konferencia hozzászólásai közül

Az illetlenségcenzor algoritmus törölte a csont szót a paleontológiai konferencia hozzászólásai közül

T-rex ***váz a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minthogy idén gyakorlatilag sehol a világon nem lehetséges nemzetközi konferenciákat rendezni az utazási, illetve a gyülekezési korlátozások miatt, a legnagyobb kongresszusokat is az online térben, az interneten tartják meg. Így volt ez a Gerinces Paleontológiai Társaság éves konferenciájával is.

Az előadásokat streamelték (ennek a szónak még jelentősége lesz!), a hallgatóság pedig közben élőben fűzhetett hozzájuk megjegyzéseket, ahogy az a Youtube-on vagy a Facebookon megszokott. Csakhogy – mint kiderült – a szervezők nem bíztak a derék őslénykutatók jómodorában, ezért trágárságszűrő algoritmust alkalmaztak a virtuális diskurzus kordában tartására.

Ez önmagában is szemöldökráncolásra adhat okot, de ez az algoritmus még a hajdani erkölcscsőszöknél is szigorúbb volt, és figyelmét a legártatlanabbnak (tűnő) kifejezések sem kerülhették el. Ehhez tudni kell, hogy ha nagyon mélyre ásunk, az angol nyelv gyakorlatilag minden szavának van valamilyen trágár dolgot jelentő szlengjelentése. És a paleontológia pedig különösen tele van disznólkodással.

Az algoritmus nemcsak az egyértelműen profán értelmű szavakat szűrte ki, hanem gyakorlatilag mindent, amit esetleg bárki, bármilyen világnézettel offenzívnek érezhet. A dologra először Thomas Holtz, a Marylandi Egyetem Tyrannosaurus-szakértője lett figyelmes, amikor hiába írta be a chatbe, hogy "Hell Creek formation" (a montanai Pokol-patak mellett felfedezett krétakori kőzetformáció), csak az jelent meg, hogy **** Creek formation. Vagyis a pokol szót csúnyának ítélte a rendszer, és nem kicenzúrázta.

Amikor ezt kiírta a Twitterre, a kollégái egész sok más, teljesen ártalmatlan szót küldtek neki, amelyeket ugyancsak nem lehet a paleontológuskongresszuson használni. Ezek közül a legviccesebb a csont szó (bone) tiltása, ami konkrétan az a dolog, amivel a paleontológusok a legtöbbet foglalkoznak egész pályájuk során. A szó kicsontozni értelemben a közösülés egyik közkedvelt megnevezése közepesen jól nevelt gimnazistakörökben.

Azóta a konferencia szervezői és informatikai szolgáltatójuk a legtöbb tévesen kifogásolt szót már rehabilitálták, de továbbra is ott a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán ilyesmire egy tudományos konferencián. Miért nem bíznak az emberek józan belátásában, miért gondolják az egyik egyetemi professzorról, hogy káromkodásokkal fogja széttrollkodni a rivális Triceratops-kutató előadását?

A paleontológusok számára tabunak számító kifejezések (a cenzorszoftver szerint):

Angol szóIlledelmes jelentésIlletlen jelentés
pubicszemérem-a szemérem az illetlen
sexualnemi, szexuálisegyértelműen az
beaverhódnői nemi szerv
streampatakvizelni
ballgolyóhere
erectionerekcióez illetlen és kész
penetrateátszúrbehatol (igen, úgy)
knobdudora pénisz makkja
Wangnagyon gyakori kínai névpénisz

(Smithsonian Magazine)