Az ukrajnai orosz agresszió árnyékában indítottak útnak amerikai és orosz űrhajósokat az ISS-re

Az ukrajnai orosz agresszió árnyékában indítottak útnak amerikai és orosz űrhajósokat az ISS-re

A Szojuz rakéta az indítóálláson (Fotó: NASA/Bill Ingalls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajna elleni orosz agresszió matt feszültté vált nemzetközi geopolitikai helyzet az űrkutatást sem hagyta érintetlenül. Ennek fényében számít szenzációnak, hogy szerdán magyar idő szerint 15:54 órakor sikeresen fellőtték a Szojuz űrhajót a kazahsztáni Bajkonur Kozmodromból, fedélzetén két orosz kozmonautával, Szergej Prokofjevvel és Dmitrij Petelinnel, illetve a NASA űrhajósával, Frank Rubióval.

Az űrhajósok hat hónapig fognak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) állomásozni. Emlékezetes, hogy az orosz Roszkozmosz űrügynökség, válaszul arra, hogy a nyugati országok az ukrajnai invázió miatt az űrkutatás terén is visszavették az Oroszországgal folytatott együttműködések intenzitását, bejelentette, hogy 2024-ben kivonul az ISS fenntartásából.

A három űrhajós az űrállomáson lévő három kollégáját fogja leváltani, egy oroszt, egy amerikait, és az Európai Űrügynökség (ESA) egy asztronautáját. Az ISS-en 2000 óta folyamatosan tartózkodnak űrhajósok.