Bemutatták a világvége-szatírát, a NASA gyorsan megnyugtatott mindenkit

Bemutatták a világvége-szatírát, a NASA gyorsan megnyugtatott mindenkit

Aszteroida (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken mutatták be Adam McKay világvége-szatíráját, a Ne nézz fel-t, a NASA pedig úgy tűnik, igyekezett is gyorsan megnyugtatni mindenkit, hogy egy hasonló égitest nem kerülheti el a figyelmét. Az amerikai űrügynökség december 24-én számolt be róla, hogy jövő év első felében egy buszméretű aszteroida fogja megközelíteni a Földet. Igaz, annyira közel azért mégsem lesz hozzánk, január 6-án 7,4 millió kilométerre suhan el majd a bolygónk mellett.

Nincs szó tehát olyan veszélyről, mint a Netflix-filmben, ahol egy nagyjából kilenc kilométer széles üstökös zuhan bele egyenesen a Csendes-óceánba. A film tudós szereplői a mexikói Chicxulub közeli becsapódásra utalnak vissza, feltehetőleg ez volt a felelős a dinoszauruszok kipusztulásáért. Korábbi kutatások szerint egy nagyjából 10-11, újabb mérések szerint 14 km átmérőjű aszteroida csapódhatott a Földbe 65,5 millió évvel ezelőtt, 170 kilométeres átmérőjű krátert hozva létre. Egy hasonló méretű becsapódás természetesen nemcsak a közelben élőkre veszélyes. A 65,5 millió évvel ezelőtti esemény például több száz méter magas óriáscunamit hozott létre, a kilökődött, majd visszahulló anyag pedig globális tüzeket hozott létre. Az atmoszférába került por miatt a napfény nem is érhette el a földfelszínt.

Ilyesmire szerencsére a NASA közlése szerint egyelőre nem kell készülnünk. A január 6-án a Földet megközelítő 2014 YE15 átmérője mindössze hét méter. Az ügynökség a 150 méteresnél nagyobb, 7,5 millió kilométeren belül elsuhanó aszteroidákat tekinti potenciális veszélyforrásnak. A következő év végén érkezik is majd egy, az előbbinél jelentősebb méretű égitest, amely 149 méter széles lesz és 3,5 millió kilométerre tőlünk halad majd el.

A NASA megjegyezte, folyamatosan monitorozza a Földet megközelítő égitesteket, és mindig közzéteszi a következő öt aszteroida listáját. A kisebbek is okozhatnak egyébként problémát. Nyolc évvel ezelőtt, 2013-ban egy húszméteres aszteroida robbant fel az oroszországi Cseljabinszk felett, aminek hatása felért 26-33 atombomba robbanásával. Több épület is megrongálódott és közel 1500 embert kellett sérülések miatt ellátni. Több mint száz éve, 1908-ban pedig egy közel negyvenméteres aszteroida hatolt be az atmoszférába Szibériában, még a levegőben felrobbanva, nagyjából 185 hirosimai atombomba hatásával felérve, komplett erdőket letarolva.