Brit kutatás: Majdnem minden ötödik koronavírusosnál később mentális zavarokat tapasztaltak

Brit kutatás: Majdnem minden ötödik koronavírusosnál később mentális zavarokat tapasztaltak

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónappal az első pozitív teszt után majdnem minden ötödik, koronavíruson átesett embernél szorongást, depressziót vagy álmatlanságot diagnosztizáltak az Oxfordi Egyetem és az NIHR Oxfordi Egészségügyi Orvostudományi Kutatóközpont kutatói – írja a Guardian ismertetése alapján a 444.hu.

A tanulmány alapjául mintegy 70 millió amerikai egészségügyi adatai szolgáltak, és ezek között 62 ezer olyan Covid-19 páciens volt, aki kórházi ápolás nélkül esett át a fertőzésen. A kutatás során arra jutottak a tudósok, hogy akiknek már alapvetően volt valamilyen pszichés problémájuk, azoknál 65 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálták a koronavírust is, mint azoknál, akiknek korábban nem voltak ilyen betegségeik.

Az eredmények szerint a mentális zavarok előfordulásának gyakorisága az első pozitív koronavírus-teszteket követő 14. és 90. nap között 18,1 százalék volt, ebből 5,8 százaléknál először diagnosztizáltak ilyen betegséget. 

– Az eredmény váratlan volt és további vizsgálatokat igényel. Eközben azonban a pszichiátriai rendellenességeket is fel kell venni a Covid-19 kockázati tényezői közé – jelentette ki Max Taquet, a NIHR tudományos klinikai munkatársa.