Új magyar tisztségviselők a Nemzetközi Csillagászati Unióban

Új magyar tisztségviselők a Nemzetközi Csillagászati Unióban

Forrás: Paxton Tomko/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddiginél több magyar tisztségviselőt választottak be idén a párizsi székhelyű Nemzetközi Csillagászati Unióba (IAU) – adta hírül a Csillagászat.hu. A szervezet számos bizottságból áll, a szakmai munkát tekintve pedig divíziókra és azon belül komissziókra tagozódik. A divíziók a nagy tudományterületeket fogják át a csillagászaton belül, és az angol abc nagy betűivel jelölik őket. A komissziók pedig ezekhez kapcsolódva szűkebb tématerületek szakmai munkáját hivatottak koordinálni. A szakmai bizottságok három évente újulnak meg. Az E divízióban Petrovay Kristóf az E1 komisszió (A Nap sugárzása és szerkezete), Vida Krisztián pedig az E4 (A mágneses aktivitás hatása a Nap és a csillagok környezetére) komisszió vezetőségi (szervezőbizottsági) tagja lett. A G divízióban Szabados László a G1 (Kettős és többszörös csillagrendszerek) komisszió vezetőségi tagja, míg Szabó Róbert a G4 (Pulzáló csillagok) komisszió elnöke lett. Tóth L. Viktor pedig a H divízió, tehát a Csillagközi anyag és a lokális univerzum területét összefogó testület vezetőségében fog tevékenykedni, immár második ciklusára készülve. A fenti, szakmai bizottságok mellett Szabó Róbert az IAU legfelsőbb vezetőit támogató Pénzügyi bizottságban is tag lett, ahol a szervezet éves költségvetési terveinek előkészítését, majd végrehajtását ellenőrzik szakmai szempontok alapján, külső pénzügyi ellenőri jelentéseket is figyelembe véve.

Az IAU több mint 12 ezer taggal rendelkezik, ebből 88 magyar. Hazánk nemzeti képviselője Kiss L. László akadémikus. A szervezetnek egyéni és junior tagjai is vannak. A 88 junior tagból tíz magyar.