Csípik a szúnyogok? Ne fürödjön annyit!

Csípik a szúnyogok? Ne fürödjön annyit!

Amikor a szúnyog csíp (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha eddig azt gondolta, hogy a szúnyogokat az embert testszaga vonzza, ezért ha gyakrabban mosakszik, és különféle illatos szappanokkal fedi el természetes szagát, akkor majd kevésbé találnak önre, és csípik meg e rovarok, akkor tévedett. Egy új kutatás szerint ugyanis a virágos illatú tisztálkodószerek éppenséggel csábítják a szúnyogokat.

A Virginiai Politechnikum és Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint, amely az iScience folyóiratban jelent meg, a négy tesztelt népszerű szappanmárka közül három illatát kifejezetten szerették a szúnyogok. Nem az önkéntesek csípették a kísérlet közben a szúnyogokkal, hanem az általuk viselt textíliákat tették a szúnyogok közé, és megszámolták, hogy milyen sokan szállnak le rá.

Mielőtt az önkéntesek felvették volna a később szagmintának használt ruhadarabot, különféle szappanokkal mosakodtak vagy nem mosakodtak egyáltalán – így a ruha átvette a testszagukat és a szappan illatát egyaránt. Azért sem az önkénteseket állították a szúnyogok közé, mert az állatok által kilélegzett széndioxid is csábítja a szúnyogokat, és ez megzavarta volna az illat hatásának mérését.

A szappanillat valószínűleg azért hívogatja a rovarokat, mert amikor nem esznek vért, akkor cukorigényüket a virágok nektárjának szívogatásával fedezik. E virágokra is részben az illatuk alapján találnak rá, ahogy a véráldozatnak kiszemelt állatra (illetve az emberre) is. Az illatos tisztálkodószerek nem állítják le az ember természetes szaganyagainak párolgását, mindössze hozzátesznek más szaganyagokat is, és mivel ez utóbbiak erősebbek, az emberi orr számára elfedik az eredeti szagot.

A szúnyogok viszont nagy valószínűséggel egyszerre érzékelik mindkét illatot, ami így kétszeresen is csábítóan hat a számukra. „Olyan ez, mintha reggel felébredve egyszerre éreznénk a kávé és a muffin illatát – nagyon csábító lenne” – nyilatkozta a Guardiannek Clément Vinauger, a kutatás vezetője.

Ugyanakkor az eredményekből kitűnik, hogy ugyanaz a szappan nagyon eltérő módon hat a különböző emberek (szúnyogokat vonzó) csáberejére. Vannak, akiket kívánatosabbá tesz a vérszívók számára, másokat viszont megvéd tőlük. És ennek fordítottja is igaz: ha egy bizonyos szappan illatát árasztó embert megesznek a szúnyogok, egy másik szappan hatására lehet, hogy már messziről el fogják kerülni.

Címkék: Szúnyog, szappan