Dánia ki akarja irtani a nyérceit a koronavírus miatt

Dánia ki akarja irtani a nyérceit a koronavírus miatt

Nyérc (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Attól tartva, hogy a nyércek a koronavírus egy mutációját terjeszthetik, Dánia 17 millió állat legyilkolását tervezi – számolt be róla a BBC. A dán kormány azt követően döntött így, hogy az ország több nyércfarmján is a fertőzés nyomára bukkantak, az pedig a jelek szerint képes átterjedni az emberre. A hatóságok eddig tizenkét olyan embert találtak, aki a nyércek miatt kapta el a koronavírust.

Dánia volt eddig a világ legnagyobb nyércbundaexportőre, mintegy ezer farmon tenyésztették a menyétfélék csoportjába tartozó állatokat. A rendőrség szerint viszont most minél hamarabb túl kell esni az állatok elpusztításán, mert a kormány szerint a nyércek veszélyeztethetik a koronavírus elleni jövőbeli oltás hatékonyságát. Mette Frederiksen miniszterelnök szerint a helyzet „nagyon, nagyon komoly.”

Nem Dánia az első, aki hasonló döntést hozott. Spanyolország júliusban százezer nyércet irtott ki, miután a fertőzés nyomaira bukkantak egy aragóniai farmon. Hollandiában pedig szintén lemészároltak tízezernyi állatot a koronavírustól való félelem miatt.

Azt egyelőre még kutatják, miért ennyire fogékonyak a nyércek a koronavírusra, és hogyan képesek továbbadni azt az embereknek. Az állat egyébként már korábban gyanúba keveredett a denevér és a tobzoska mellett, hogy felelős a koronavírus állatról emberre való ugrásáért.

Korábban helyi politikusok kifejezetten kérték a kormánytól, hogy csak a fertőzött nyérceket pusztítsák el, miután a kiirtás ellehetetlenítheti a farmokon dolgozó számos ember jövőjét. Azt kérték, inkább csak teszteljék az állatokat, mintsem hogy lemészárolják az összeset. A nyérctenyésztésből származó export összege Dániában eddig ötmilliárd koronát, azaz 239 milliárd forintot tett ki.

Az európai nyérc egyébként veszélyeztetett faj, a vadonban már alig található meg, de farmokon még akadnak azért. Az állatvédők rendszeresen kritizálják az ezeken a helyeken uralkodó állapotokat, és számos esetben szabadítottak már ki nyérceket innen. Tudósok egyébként pár éve arra jutottak, hogy az európai nyérc megmentéséhez a nagy riválisa, a jelenleg nem veszélyeztetett amerikai nyérc pusztítása lehet a megoldás. Az európai farmokon inkább az amerikai nyérc terjedt el, miután az 1920-as években a szőrméjükért betelepítették őket. Nemcsak a koronavírusra fogékonyak, számos betegséget terjesztettek korábban is, és könnyen megtapadtak bennük a bolhák, kullancsok. Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor az amerikai nyércek száma is megcsappant, egy dán kutatás szerint pedig a vadon élő nyércek nagy része is valójában egy farmról szökött meg korábban.

Észak-Amerikában létezett egy olyan rokonuk is, ami már kihalt. A tengeri nyérc a XIX. század végén tűnhetett el, az emberek pedig már eleve csak ezután, 1903-ban szereztek tudomást a korábbi létezéséről.

Az európai nyérc Magyarországon már valószínűleg kipusztult, ha egyáltalán élt valaha ezen a területen. Kutatók vitatják ezt, és a korábbi Bükk hegységi adatokról is bebizonyosodott, hogy téves megfigyelésen alapulnak. Az állat ennek ellenére még mindig szerepel a fokozottan védett fajok listáján