David Attenborough szerint már a láthatáron van a civilizációnk összeomlása

David Attenborough szerint már a láthatáron van a civilizációnk összeomlása

David Attenborough a 2013-as 3D Creative Summit elnevezésű tudományos konferencián (Fotó: Mikedixson/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legnagyobb ember által előidézett katasztrófával nézünk szembe, amely több ezer év óta a legnagyobb fenyegetés: a klímaváltozás – mondta David Attenborough az ENSZ lengyelországi Katowicében tartott klímakonferenciáján, melyről a brit The Guardian tudósított. A találkozó célja, hogy megállapodjanak arról, hogy hogyan valósítsák meg a gyakorlatban a párizsi klímaegyezményben foglaltakat.

A világhírű brit természettudós azt is mondta, ha most nem kezdünk cselekedni, az egész civilizációnk összeomlása és a jelenleg ismert természeti környezet kihalása is a láthatáron van. Újabb kutatások szerint a történelem során mért húsz legmelegebb év az elmúlt 22 évre tehető.

– Nem látjátok mi zajlik körülöttetek? – ezt már egy fiatal férfi mondta a küldötteknek levetített videóban. Egy fiatal nő pedig arról beszélt, hogy Kínában már most is látják a klímaváltozás következményeit. Attenborough szerint az emberek kinyilvánították az akaratukat és most a világ vezetőin van a sor, hogy felelősen viselkedjenek, és azonnal megtegyék a szükséges lépéseket. Emellett felhívta az embereket arra, hogy használják az ENSZ által létrehozott ActNow névre hallgató chatbot-ot, amely ahhoz nyújt segítséget, hogy mindenki kivehesse a részét a klímaváltozás elleni harcból.

Betiltaná 2021-től az Európai Parlament az egyszer használatos műanyagtermékeket - Magyar Hang

Az Európai Parlament ezen túlmenően előírná, hogy a dohánytermékekből származó szemetet 2025-ig felére, 2030-ra pedig 80 százalékkal kell csökkenteni.

A találkozón felszólalt az ENSZ főtitkára, António Guterres is, aki arról beszélt, hogy a klímaváltozás sokkal gyorsabban történik, mint ahogy reagálunk rá, és ha ezen nem változtatunk, akkor már lehet, hogy túl késő lesz. „Sok országnak ez már most is élet- halál kérdés” – tette hozzá.

A konferencia megnyitóján Andrzej Duda is beszédet mondott. A lengyel elnök arról beszélt, hogy a hatékony szénfelhasználás nem mond ellent a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Lengyelország az elektromos áramellátásának a 80 százalékát fedezi szén segítségével, ám magát a termelést 1988-óta 30 százalékkal csökkentette a hatékony energiafelhasználásnak köszönhetően. A találkozón sok felszólaló adott hangon az aggodalmainak is, többek közt Donald Trump klímaváltozást tagadó megnyilvánulásai miatt.