Dél-Afrikában gyártják az olcsó HIV-megelőző gyógyszert

Dél-Afrikában gyártják az olcsó HIV-megelőző gyógyszert

A Medicines Patnt Pool biztosítja a generikus HIV-gyógyszer licenszét (Fotó: Cipla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cabotegravir nevű antivirális gyógyszer-hatóanyagnak sokan korszakalkotó jelentőséget tulajdonítanak a HIV elleni harcban, mivel a két hónapig hatásos injekció gyakorlatilag nullára csökkenti a vírus fertőzésének kockázatát. Ha hozzájuthatnának a HIV által súlyosan fertőzött országokban élő tízmilliók, azzal elméletben gyökeresen vissza lehetne fogni az AIDS-et okozó vírus közegészségügyi tragédiával felérő járványát Afrika Szaharától délre eső részén.

A Cipla nevű indiai gyógyszercég most bejelentette, hogy a cabotegravir olcsóbb, generikus változatát elkezdik Dél-Afrikában, az afrikai HIV-járvány epicentrumában is gyártani. A szer megakadályozza, hogy a HIV bejusson a sejtekbe, ezzel pedig szinte kizárja, hogy az ember szexuális úton megfertőződjön a vírussal. Bár vannak más HIV-fertőzést megelőző gyógyszerek is, azokat naponta kell szedni, így sokkal valószínűbb, hogy az illető kihagyja őket időnként, ami miatt jelentősen romlik a védelem hatásossága. A cabotegravir viszont egy injekció után két hónapig gyakorlatilag teljes védelmet biztosít.

A gyártás megindítását az tette lehetővé, hogy a hatóanyagok kifejlesztő cégek, a ViiV Healthcare és az ENSZ által támogatott Medicines Patent Pool licenszet biztosított több harmadik világ számára termelő cégnek, közöttük a Ciplának is. A cabotegravir márkázott (nem generikus) változata az Egyesült Államokban 3500 dollárba (1,2 millió forintba) kerül injekciónként, ami a harmadik világbeli országokban élő veszélyeztetett személyek számára gyakorlatilag elérhetetlenné teszi a készítményt.

Az Afrikában felhasznált gyógyszerek kevesebb mint 40 százalékát gyártják a kontinensen (Afrikában mindössze 38 országnak van egyáltalán gyógyszergyártó kapacitása az 54-ből). Az afrikai gyógyszergyártók legtöbbje ráadásul nem az alapanyagokból készíti a termékeket, hanem csak a külföldről behozott félkész termékek végső gyártási fázisait végzik (gyakorlatilag gyógyszer-összeszerelő üzemek, különösebb hozzáadott érték nélkül). Márpedig az alapanyagok beszerzése sokkal olcsóbb lenne, csakhogy a teljes gyártási folyamathoz olyan információkra lenne szükség az eredeti gyógyszer jogtulajdonosától, amit az Afrikának biztosított csökkentett árú licenszmegállapodásokban általában nem szeretnek átadni. Ebben az esetben azonban ez az akadály elhárult, és ez alapvetően csökkentheti az Afrikában elérhető HIV-megelőző gyógyszerek költségeit.