Eddig tizenegy országban jelent meg a majomhimlő

Eddig tizenegy országban jelent meg a majomhimlő

Mikroszkóp (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világon már több mint száz megbetegedésről lehet tudni, a Portfólió által idézett Global Health szerint eddig a következő országokban jelent meg a majomhimlő: Anglia, Portugália, Spanyolország, Egyesült Államok, Kanada, Svédország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Ausztrália és Németország.

A majomhimlő lázzal és kiütésekkel járó megbetegedés, amelynek lefolyása alapvetően enyhe, de a kongói fajtának 10 százalékos a halálozási aránya. Szerencsére a most terjedő nyugat-afrikai törzs sokkal enyhébb lefolyású, és csak 1 százalékos a halálozási arány.  

A német egészségügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta, nem gondolja, hogy a majomhimlő különösen fertőző lenne, és szerinte könnyen elejét lehet majd venni a járványnak.

Ami mégis aggasztó, hogy Nagy-Britanniában, ahol az első kilenc megbetegedést felfedezték, korábban nagyon kevés ilyen eset fordult elő, a mostani kitörés előtt összesen nyolcat azonosítottak. Egy fertőzött személy Nigériából utazott haza, és onnan hurcolta be a betegséget. Portugáliában és Spanyolországban korábban soha nem fordult még elő a megbetegedés.

Címkék: járvány, majomhimlő