Egy tudós 14 éve megjósolta a járványt, most elmondja, melyik három lépéssel tudjuk legyőzni

Egy tudós 14 éve megjósolta a járványt, most elmondja, melyik három lépéssel tudjuk legyőzni

Larry Brilliant (forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs ugyan üveggömbje, de Larry Brilliant epidemiológus már 14 éve egy TED-konferencián elmondta a közönségének, milyen lesz a következő nagy világjárvány. És bár szerencsére úgy tűnik, a fertőzés mértékét jelentősen túlbecsülte – 100 millió áldozattal számolt –, a gazdasági hatások tekintetében nem tévedett. Recesszió és munkanélküliség követi a vírust. A tudós, aki a hetvenes évek közepén elévülhetetlen érdemeket szerzett a járványos gyermekbénulás megfékezésében, most az aktuális helyzet ismeretében újabb jóslatot tett közzé.

Brillianttel a The Wired készített telefonos interjút, amelyben az epidemiológus elmondja, épp a hívásuk előtt tette le a kagylót, egy magasrangú amerikai kormányhivatalnokkal beszélt, aki csak annyit kérdezett tőle: „Hogy a francba jutottunk el idáig?”

A tudós elmondta, a szakértők 10-15 éve folyamatosan egy nagy járvány kitörésére figyelmeztettek, de nem nagyon hallgattak rájuk. Ennek köszönhetően most százezrek, vagy akár milliók, tízmilliók is megfertőződhetnek világszerte. – Ez a korunk legveszélyesebb járványa – fogalmazott Brilliant.

Hogyan pusztítható el a koronavírus? | Magyar Hang

A karantén, a bezárkózás jó tanács most, de sokkal jobb lett volna hetekkel ezelőtt, figyelmeztet az epidemiológus. – Kaptunk ilyen tanácsot Donald Trumptól, az Egyesült Államok elnökétől? Nem. Csak hazugságokat hallottunk tőle. Hogy a vírus csak fake news, vagy a demokraták trükkje. Sok ember még mindig elhiszi ezt. Soha életemben nem láttam még ilyen felelőtlen magatartást egy választott vezetőtől – mondta a 75 éves Brilliant.

A járvány kordában tartásával kapcsolatban elmondta, teljesen nem tüntethető el jelen pillanatban, de le lehet lassítani, hogy az egészségügyi rendszerek ne omoljanak össze a hirtelen megemelkedett betegszám miatt. Addig kell feltartóztatni, amíg el nem készül az oltóanyag, ami a tudós szerint egy-másfél éven belül meglesz.

Barabási Albert-László: Aki időt nyer, életet nyer! | Magyar Hang

– Ha a tenisz nyelvén szólnék, azt mondanám, most a vírusnál az előny, de a Dél-Koreából és Kínából érkező hírek örömre adnak okot – fogalmazott. – A kínai modell nehezen lenne követhető számunkra, a dél-koreai azonban igen, vagyis minél több tesztet kell elvégezni – tette hozzá Brilliant, aki elmondta, bár a veszélyeztetett korosztály tagja, mégsem retteg. – Ne feledjük: ez nem egy zombi-apokalipszis, nem a nagy kihalás kora, a megfelelő lépésekkel megállítható a járvány – hangsúlyozta.

– A világ azonban nem zökken vissza a normális kerékvágásba, amíg a következő három lépést nem tesszük meg. Elsőként meg kell állapítani, hogy vajon az igazolt fertőzöttek a jéghegy csúcsát jelentik, vagy magát a piramist, vagyis hogy tudunk-e minden betegről. Ehhez rengeteg tesztet kell elvégezni. Másodszor gyógymódot vagy oltóanyagot kell kifejleszteni, ami sikerrel veszi fel a harcot a vírussal. A harmadik, és talán ez a legfontosabb, az egészségügyi dolgozók és a rendfenntartók esetében meg kell győződnünk róla, hogy mindannyian egészségesek, és így nem adják tovább a vírust.

A gyanús eseteknél és a kontaktoknál elég tesztelni a WHO magyar irodájának vezetője szerint | Magyar Hang

Brilliant végül elmondta, tudósként és hívő emberként is úgy véli, változtat rajtunk a járvány. – Még soha életemben nem láttam ennyi önfeláldozó önkéntességet – fogalmazott. Hozzátette, a vírus nem tesz különbséget az emberek között, bárkit megfertőzhet, ez pedig lehetőséget ad az embereknek rá, hogy ha túl leszünk a járványon, átértékeljék a társadalmi egyenlőtlenségeket.