Együtt tér vissza a Földre két orosz és egy amerikai űrhajós

Együtt tér vissza a Földre két orosz és egy amerikai űrhajós

Mark Vande Hei űrhajós kutatást végez a Nemzetközi Űrállomáson (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NASA asztronautája, Mark Vande Hei a tervek szerint magyar idő szerint szerdán 7:45-kor (néhány perc múlva) indul útnak hazafelé egy Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásról két orosz kollégája, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov kozmonauták kíséretében. Az űrhajó négy órával később fog Kazahsztánban landolni.

A rutinműveletet természetesen az ukrajnai háború teszi hírré. Az Oroszország elleni nemzetközi szankciók bejelentésekor az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz igazgatója (és Putyin elnök még az orosz kormányzati alkalmazottakhoz képes is szokatlanul hangos híve), Dmitrij Rogozin harcos kirohanást intézett Amerika ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy a Nemzetközi Űrállomás el fog pusztulni a Nyugat miatt.

A NASA cáfolta, hogy a szankciók bármilyen formában is érintenék az ISS-szel kapcsolatos kooperációt, és minden adott a zavartalan működtetéshez. A háborúhoz érintőlegesen (talán) kapcsolódó űrhajózási esemény volt a közelmúltban, hogy a Szojuzzal érkezett orosz űrhajósok meglehetősen ritkán használt kék-sárga (az ukrán nemzeti színeknek tekinthető) kezeslábasban szálltak át az űrhajóból az űrállomásra, bár természetesen cáfolták, hogy ennek bármiféle üzenetértéke lenne.