Emberes kísérletekbe kezd Elon Musk agyi implantátumos cége

Emberes kísérletekbe kezd Elon Musk agyi implantátumos cége

Elon Musk és a Neuralink chipjét beültető roboteszköz 2020 augusztusában (Fotó: Steve Jurvetson/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klinikai kísérletekhez keres igazgatót Elon Musk agyi implantátumos cége – jelentette a Bloomberg. Az amerikai gazdasági hírügynökség szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a dél-afrikai születésű techguru Neuralink elnevezésű startupja 2022-ben emberes kísérletekbe kezd. Eredetileg erre már tavaly sor került volna, ám a tesztek végül csúsztak.

A világ leggazdagabb emberének számító Musk még hat éve, 2016-ban alapította a Neuralinket, amely olyan agyi implantátumot kíván az emberi agyba beültetni és azzal összekötni, amely többek között segítene a súlyos gerincsérülteknek abban, hogy ismét önálló életet éljenek és tudják használni, irányítani a testüket.

Az amerikai gazdasági napilap, a Wall Street Journal üzletvezetői találkozóján beszélő Musk szerint igen ígéretes kísérleteket folytattak majmokkal. Állítása szerint az egyik tesztállat a Neuralink chipjének segítségével már képes volt a MindPong nevű videójátékkal játszani, úgy, hogy csak rágondolt. Az implantátummal az idegrendszert irányító funkciók mellett a világhálóra is lehetne csatlakozni, és így gondolati úton többek között szörfölni, vagy akár játszani az interneten, vagy akár posztolni a különböző közösségi oldalakon.

– A Neuralink nagyon jól működik a majmok esetében. Még sok kísérletet kell elvégeznünk, hogy megbizonyosodjunk, a technológia biztonságos, és ha kell, akkor az eszköz biztonságosan el is távolítható az agyból – mondta Musk, aki bízik benne, idén sikeres emberes kísérletet is végre tudnak hajtani. Kísérleti igazgató mellett klinikai technikusokat is keres a Neuralink.

Nem a Neuralink az egyetlen vállalat, amely ilyen agyba ültetett technológiával próbálkozik. Egy, az akaratlagos izmok fokozatos elgyengülésével, azaz Lou Gehrig-betegséggel küszködő 62 éves ausztrál férfi tavaly év végén úgy tudott például bejegyzést közzétenni a Synchron nevű start-up implantátumával, hogy mindössze rágondolt, és posztolt. A technológiát fejlesztők szerint ezek a megoldások nemsokára a hétköznapjaink szerves részei lesznek.

A többek között az elektromos járműgyártásban úttörő Tesla és a SpaceX magán-űrvállalatot is létrehozó Musk legutóbb azzal vétette észre magát, hogy Twitteren megszavaztatta: az adóelkerülést „elkerülendő”, eladja-e az elektromos autókat gyártó Tesla cégében lévő likvid részesedésének 10 százalékát. Miután a voksolók többsége arra szavazott, hogy igen, nekiállt piacra dobni a Tesla-részvényeit, a maga módján reagálva Joe Biden amerikai elnök és a demokraták szupergazdagokat érintő elképzeléseire.