Hiába nem gyógyítja a covidot a lóféreghajtó ivermektin, soha nem látott mennyiségben vásárolják fel a megtévesztett emberek

Hiába nem gyógyítja a covidot a lóféreghajtó ivermektin, soha nem látott mennyiségben vásárolják fel a megtévesztett emberek

Soha ne fogyasszon állatoknak készült gyógyszert! (Fotó: Stanford.edu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha azt hihetnénk, hogy a féreghajtóként engedélyezett, de általában az állatgyógyászatban alkalmazott ivermektin csillaga egyszer majd leáldozik, ennek egyelőre semmi jele. Még a járvány elején merült fel, hogy esetleg hatékony lehet a koronavírus ellen is, és hívei szinte a szektákra jellemző hévvel terjesztik, hogy itt a csodaszer. Csakhogy az ivermektin koronavírus elleni hatékonyságát semmi sem bizonyítja, sőt, a klinikai tesztek sorozatos negatív eredménye inkább a hatástalanságát bizonyítja.

Ennek ellenére az utóbbi időben újra sokszorosára emelkedett az ivermektin iránti kereslet, írja a CDC, az amerikai járványügyi hivatal. Ez egyrészt hiányt okoz azok számára, akik olyan parazitafertőzésre használnák a szert, amire való, emellett pedig az ivermektin súlyos mellékhatásokat okozhat azoknál, akik mindenféle észérv ellenére is beszedik a covidra, vagy a covid megelőzéseképpen.

Az Egyesült Államokban 24-szeresére emelkedett az ivermektin tartalmú gyógyszerek forgalma a járvány előtti állapotokhoz viszonyítva. Bár a szert időnként emberi paraziták ellen is használják, mégis rendszerint állatbetegségek ellen alkalmazzák. Így a megvezetett emberek, akik elhiszik az interneten terjedő álhíreket az ivermektin csodálatos hatásáról, sokszor állatgyógyászati központokból próbálnak ivermektint szerezni. Ezek a szerek természetesen emberi használatra alkalmatlanok, az ember könnyedén túladagolhatja magát velük. 

A New York Times beszámolója szerint sokan jelentkeznek az orvosoknál az ivermektin mellékhatásaival: hányingerrel, izomfájdalommal és hasmenéssel. Ez nem annyira meglepő, hiszen sokan egy lónak szánt dózist szednek be, amely 10-15-ször magasabb, mint az emberi adag.

Maga az ivermektin egyébként remek gyógyszer, csak nem a koronavírus ellen. 2015-ben Nobel-díjat adtak a kifejlesztőinek, hiszen a harmadik világban nagy egészségügyi tehertételt jelentenek a paraziták, amelyek ellen az ivermektin igazán hatékony szer. Csakhogy a SARS-CoV-2 vírus ellen hatástalan.

Az ivermektin pontosan olyan káros a járvány elleni küzdelemben, mint az ugyancsak hatástalan, viszont potenciálisan veszélyes hidroxiklorokin. Egy 14 különböző klinikai teszt tapasztalatait összesítő review megállapította, hogy egyetlen kísérlet sem talált semmiféle bizonyítékot az ivermektin covid-ellenes hatásosságára.

Ennek ellenére szerte a világon vannak csoportok, akik szinte vallásosan hisznek az ivermektinben, és semmiféle kutatási eredmény, érv nem törheti át a tévképzeteiket arról, hogy a szert a gyógyszercégek és/vagy kormányok összeesküvése tartja távol az emberektől. Ebben az sem zavarja őket, hogy maga az ivermektin gyártója sem ajánlja covid ellenes használatra.