Karikó Katalin: 31 nap alatt is ki tud fejleszteni egy új oltóanyagot a Pfizer

Karikó Katalin: 31 nap alatt is ki tud fejleszteni egy új oltóanyagot a Pfizer

A Széchenyi-díjjal idén kitüntetett Karikó Katalin Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni – közölte Karikó Katalin az ATV Híradóval az új, omikronnak keresztelt dél-afrikai vírusmutáns felbukkanása kapcsán.

Hozzátette, nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Azt is közölte: „egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott, „most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.”

Rusvai Miklós virológus arról beszélt, hogy „amennyiben Európában is terjedni kezd az új változat, akkor újabb járványügyi szigorítások lesznek szükségesek. Egy esetleges határzár is indokolt lehet. Ezt azonban a gazdasági szempontok felülírhatják”. „Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy ebben a légzőszervi betegség szezonban, amely szeptembertől április végégig tart, ebben is két járványhullámmal kell majd számolnunk. Ugyanúgy, mint az előzőben” – mondta.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint ha „olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, akkor az inaktivált vakcinákat kevésbé érinti, tehát valószínűleg a relatív hatásossága a Sinopharm vakcinának jobb lesz, mint a Pfizeré”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

A frissen felfedezett és meglehetősen gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns szétterjedésének megfékezése érdekében az Európai Unió egységesen megtiltotta a beutazást a következő afrikai országokból: Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe.

Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.