Készül az omikron-variáns elleni gyógyszer

Készül az omikron-variáns elleni gyógyszer

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit GlaxoSmithKline (GSK) amerikai partnerével, a Virrel közösen fejleszt antitest alapú terápiát, és a laboratóriumi vizsgálatok azt jelzik, hogy a készítmény hatásos a koronavírus új, omikron nevű variánsa ellen – írta a Hvg.hu a Reuters híradása alapján. 

A sotrovimab antitesteken alapuló koktélt laboratóriumi tesztekkel és hörcsögökön végzett vizsgálatokkal ellenőrizték, és ezek szerint működik a fertőzés ellen.

A két vállalat úgynevezett pszeudovírusokat fejlesztett ki, amelyek az eddig megjelent összes gyanús variáns főbb koronavírus-mutációit tartalmazzák. Ezután laboratóriumi teszteket végeztek, hogy kiderüljön, a sotrovimab-kezelés hogyan teljesít ellenük. A GSK a következőkben egy, az összes omikron-mutációt tartalmazó álvírust is tesztelni fog, ennek eredményéről év végén adnak tájékoztatást.

A sotrovimab monoklonális antitesteken alapul, amelyek a szervezet által a fertőzés leküzdésére termelt természetes antitestek laboratóriumban előállított változatai.