Kialakult az omikron „lopakodó” változata, amelyet nehezebben mutat ki a PCR-teszt

Kialakult az omikron „lopakodó” változata, amelyet nehezebben mutat ki a PCR-teszt

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tudósok az omikron egy olyan változatát azonosították, amelyet nem lehet megkülönböztetni a többi variánstól a koronavírus gyors kimutatására alkalmazott PCR-tesztekkel segítségével – írja a The Guardian vezető anyagában. 

Az új „lopakodó” variánsnak több olyan mutációja van, amely megegyezik az eredeti omikronnal, de hiányzik belőle egy olyan genetikai jellemző, amely alapján az általában alkalmazott PCR-tesztek felismerik, hogy melyik variánsról van szó. A tesztek így is azonosítják a koronavírus-fertőzést, de csak a genom szekvenálás során derül ki, hogy az omikron egy változatáról van szó.

A kutatók szerint most még nehéz megmondani, mennyire gyorsan terjed ez változat, amelyet a BA.2-ként jelölnek, hogy megkülönböztessék a sztenderd BA.1-től. Elképzelhetőnek tartják, hogy a fertőzőképessége is más, mint az eredeti omikroné. 

Nagy-Britanniában még nem mutatták ki ezt a változatot, de Dél-Afrikában, Kanadában és Ausztráliában már igen. Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének igazgatója elmondta, az adatbázisukban vizsgált 709 omikronos esetből 42-t azonosítottak BA.2-ként.

Kedden egyébként 101 új omikron-esetet találtak a szigetországban, ezzel összesen 437-re nőtt a számuk.

Magyarországon még egy omikron-esetet sem találtak, de a környező országokban – így például Romániában és Horvátországban – már felbukkant a koronavírus, új gyorsabban terjedő, de talán enyhébben fertőző változata. 

Frissítés:

Kemenesi Gábor virológus a Facebook-oldalán máris reagált a hírre: mint írja, a tévhiedelemmel ellentétben a PCR-tesztek kimutatják az omikront. 

– Az omikron és egyébként a brit variáns is tartalmaz egy aprócska törlődést (deléciót a tüskefehérje 69 és 70 aminosav pozíciójában) a genomban, amely az egyik, éppen ezt a részt célzó PCR tesztet „elnémítja” – fogalmaz a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. Ezt kihasználva lehetett gyorsan kimutatni a brit variánst és most az omikront is.

– Úgy tűnik, most van egy omikron-változat, amely „befoltozhatta” ezt a hiányosságot, így ezzel az egyszerű és gyorsabb eljárással az nem lesz kimutatható. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez mennyire lesz tömeges, mennyire terjed majd. Ezektől függetlenül is marad a vírusgenom-szekvenálásra alapuló módszer, amely szintén kiváló és működőképes. Tehát még egyszer: a PCR-tesztek az omikront is kimutatják – ismételte meg a tudós.

UltraHang

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”