Kiszabták a világ első büntetését űrszemetelés miatt

Kiszabták a világ első büntetését űrszemetelés miatt

Az EchoStar-7 műhold fantáziarajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy az űripar egyre fontosabbá válik, és egyre több magáncég kapcsolódik be az űr kereskedelmi kiaknázásába, úgy válik egyre égetőbbé az űrszemét problémája. Az űrszemét a föld körül keringő hajdani űreszközök darabjaiból áll, amelyek egyre aprózódnak, és sok milliónyi repeszként száguldoznak egy puskagolyó sebességével abban a magasságban, ahol a működő műholdak és űrhajók is keringenek. 

Az űrkutatás első évtizedeiben senki sem törődött a fent hagyott tárgyakkal, hiszen az űr végtelennek tűnt, és az ember néhány kezén megszámolhatta a feljutott eszközöket. Az utóbbi időben azonban megváltozott a hangulat, mert már több mint hétezer műhold kering a Föld körül, amelyek néhány évtized alatt elérik életidejük végét, és roncsokká válnak. Előbb-utóbb aprózódni kezdenek, és életveszélyes törmelékfelhőt alkothatnak. Már a Nemzetközi Űrállomáson is előfordult vészhelyzet űrszemét miatt, ez előbb-utóbb űrhajósok életébe fog kerülni.

Bár az űr továbbra is hatalmas, ma már a becslések szerint több mint 700 ezer egy centiméternél nagyobb törmelék száguldozik kontrollálhatatlanul a Föld körül. Mindegyikük egyenként is katasztrófát okozhat. Az amerikai telekommunikációt (így a kereskedelmi műholdakat is) felügyelő, szabályozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) bejelentette, hogy kiszabta az első büntetést az űrszemetelés-ellenes szabályok megsértése miatt. A Dish nevű műholdas televízióadást továbbító céget büntették meg, amiért az nem vitte biztonságosan nagy távolságba az egyik kiszolgált műholdját.

A kérdéses EchoStar-7 műholdat 2002-ben bocsátották fel 36 ezer kilométer magas geostacionárius pályára, és mostanra működésképtelenné vált. Már 11 évvel ezelőtt is lehetett tudni, hogy ez be fog következni, ezért a Dish megállapodott az FCC-vel, hogy a műhold élete végén 300 kilométerrel magasabbra viszik, ahol már nem fogja veszélyeztetni a vele jelenleg egy magasságon keringő többi szatellitet. Csakhogy a Dish elmulasztotta ezt megtenni. Amikor tavaly észbe kaptak, kiderült, hogy a műholdban már nincs elég hajtóanyag a manőver végrehajtására, és csupán 122 kilométerrel tudták magasabb keringési pályára emelni (vagyis 178 kilométerrel a megszabott magasság alatt maradtak).

Az FCC tavaly fogadta el azokat a szabályokat, amelyek megkövetelik a műhold-üzemeltetőktől, hogy a szatelliteket a működésük végén veszélytelen parkolópályára helyezzék át. Minthogy a Dish erre nem volt képes, 150 ezer dollárra büntették őket. Így az EchoStar-7 darabjai hamarosan csatlakoznak a több ezer tonnányi űrszeméthez.

Címkék: műhold, űrszemét