A klímaválsággal kapcsolatos diákversenyt hirdet az MTA

A klímaválsággal kapcsolatos diákversenyt hirdet az MTA

Az Északi-sarkon felolvadt jégből képződött olvadéktavak (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmányi csapatversenyt hirdet klímaválság és fenntartható fejlődés témakörben 9–12. osztályos diákoknak. A versenyre 2022. október 19-én 16 óráig lehet nevezni. Az Akadémia közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a szakértők már nem klímaváltozást, hanem sokkal inkább klímaválságot, sőt klímavészhelyzetet emlegetnek.

Mint írják, az MTA számára az egyik legsürgetőbb lépés, hogy hiteles forrásokon alapuló ismereteket közvetítsen, valamint eszközöket adjon a leginkább érintett korosztály tagjainak kezébe ahhoz, hogy maguk is elmélyedjenek a témában, és hatékonyan felléphessenek a fenntartható jövőért. 

Ezért hirdették meg a diákverenyt, amelynek célja, hogy erősítse a középiskolás korosztály tájékozottságát és vitakészségét a fenntarthatóság témájában, hiteles tudást adjon, és cselekvésre ösztönözzön. „A fenntartható jövőért még lehet mit tenni, ám ehhez közösen kell cselekednünk, méghozzá késlekedés nélkül” – hangsúlyozta Freund Tamás, az MTA elnöke.

A versenyfeladatok és a felkészülést segítő szakmai tartalmak kidolgozásában a terület kutatói, így Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Bartholy Judit klímakutató vagy Boda Zsolt társadalomkutató vettek részt pedagógusokkal, oktatási szakértőkkel együttműködve. A 2022. októbertől 2023. januárig tartó, magyar nyelvű tanulmányi versenyen magyarországi és határon túli, magyar nyelven (is) oktató középiskolák háromfős diákcsapatai mérhetik össze tudásukat. A három fordulóból álló verseny teszteli a diákok lexikális és alkalmazott tudását is. A csapatok felkészülhetnek és versenyezhetnek önállóan, de igénybe vehetik felkészítő tanár segítségét is.

A győztes csapat és felkészítő tanára pedig többnapos szakmai utazást nyer a dél-franciaországi kísérleti erőműhöz, a magyar részvétellel is épülő ITER-hez. A verseny két online fordulóból és egy élőben megtartott döntőből áll. További információ az MTA honlapján található.

Címkék: MTA, klímaválság