Kombinálnák az oxfordi és az orosz vakcinát

Kombinálnák az oxfordi és az orosz vakcinát

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését. MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AstraZeneca vizsgálja annak lehetőségét, hogy kísérleti vakcináját az orosz Szputynik V vakcinával kombinálja – írja a The Guardian. A BBC szerint az AstraZeneca már várja azon 18 éven felüli emberek jelentkezését, akik részt vennének a moszkvai Gamaleja Intézetben kezdődő kísérletben, amelyben részt vesz az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap és az R-Pharm gyógyszergyár is.

Az együttműködést orosz tudósok ajánlották, szerintük így jelentősen növelhető az Oxford/AstraZeneca által fejlesztett vakcina hatásossága. Mindkét oltóanyag úgynevezett vektorvakcina: ebben egy, a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz. A vektorként használt vírus általában valamely humán vagy nem humán adenovírus módosulata. Az orosz Gamaleya Intézet egy harmadik generációs, adenovírus-alapú vakcinát fejlesztett, amelynek két dózisában két különböző adenovírus-vektort alkalmaznak (Ad5 és Ad26), az oroszok szerint ez növeli a hatékonyságot. 

Az AstraZeneca vakcinája egyetlen csimpánzadenovírus-vektort tartalmazó konstrukció, amelyet ugyancsak kétszer kell beadni. Ha az oroszok vakcinájával kombinálnák, a két dózisban két különböző vektort használhatnának. A tesztelés Oroszországban lesz, és azt vizsgálják, növeli-e a koronavírus elleni immunitást, ha az embert egyszerre mindkét fajta vakcinával kezelik. Még nem tudni, hány főt vonnak be, és mikor kezdődik a tesztelés, mindenesetre Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója kifejezte reményét, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.

Az Oxfordi Egyetem a The Lancet című vezető tudományos folyóiratban tette közzé a 3. fázisról szóló beszámolóját, mely szerint hatékony a megelőzésben, nem fordultak elő súlyos esetek és nem volt szükség kórházi kezelésre az első vakcina dózis beadását követő 21. nap után. A november 23-án bejelentett adatoknak megfelelően a kétféle dózis összegzett eredménye szerint a vakcina hatékonysága 70,4 százalék.

Az oroszok azt állítják, hogy a Szputnyik V 92 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen. A Szputnyikkal kapcsolatban terjedt el a napokban a hír, hogy közel két hónapig nem ajánlott alkoholt innia annak, aki beoltatja magát vele. A védőoltás előtt két hétig, majd azt követően 42 napig kell kerülni az alkoholfogyasztást.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.