Könnyebb lesz felismerni az Alzheimer-kórt

Könnyebb lesz felismerni az Alzheimer-kórt

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vérteszt segítségével oldanák meg, hogy könnyebben felismerhetővé váljon az Alzheimer-kór – derült ki a The Guardian cikkéből. Ha a pennsylvaniai Pittsburgh Egyetem kutatóinak munkáját elismerik, az azt jelenti, hogy ezután sokkal gyorsabban ismerhetik fel a kórt, így a terápiát is hamarabb kezdhetik meg. A vérteszt a jóval költségesebb agyi képalkotó eljárásokat, illetve a fájdalmasabb gerinccsapolást válthatja fel. Az agy-gerincvelői folyadékból vehetnek így mintát, ez pedig már elégséges lehet a demencia legismertebb formájának felismerésében. Amint a Guardian írja, a kór diagnosztizálása jelenleg is kihívásokkal küzd, főként a kezdeti stádiumban.

A vérteszt olcsóbb, biztonságosabb és könnyebb megoldás, egyben erősítheti a bizalmat a klinikai eljárásokban, ahogy a résztvevők bevonását is a tesztelésekbe és monitoreljárásokba – jelentette ki a kutatásban résztvevő Thomas Karikari professzor. Elmondása szerint számos betegnek, még az Egyesült Államokban is, nincs hozzáférése MRI- vagy PET-szkennerekhez, az elérhetőség hiánya továbbra is kiemelt problémának számít.

Jelenleg három különböző markert vizsgálnak: az amiloid és tau fehérjék kóros felhalmozódását, illetve a neurodegenerációt, tehát az idegsejtek lassú és erősödő elvesztését az agy meghatározott régióiban. Léteznek a diagnózis felállítására agyi képalkotó eljárások, illetve az említett gerinccsapolás, ami viszont fájdalmas lehet, és a fejfájások, hátfájdalom erősödését hozhatja magával. Az előbbi eljárás pedig amellett, hogy költséges, hosszú időt vehet igénybe.

Az amiloid és tau proteinekben tapasztalható rendellenességeket jelenleg is fel lehet ismerni vérteszttel, az idegsejt-károsodás agyra jellemző markereit viszont nehezebb kimutatni. Egyelőre hatszáz Alzheimer-kórban szenvedő beteget vizsgáltak, az eredmények biztatóak. A következőkben jóval szélesebb körben kell a teszteket elvégezni, beleértve a különböző etnikai hátterű, illetve az emlékezetvesztés különböző stációiban lévő betegeket.