Koronavírus: egy kutatás szerint az idősotthonok lakóit sűrűbben kellene oltani

Koronavírus: egy kutatás szerint az idősotthonok lakóit sűrűbben kellene oltani

Nagy-Billa Enikõ Beáta ápolónõ koronavírus elleni oltást ad be Kopasz Zoltán karjába a miskolci Õszi Napsugár Idõsotthonban 2021. január 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy angliai kutatás szerint meredeken csökken az idősotthonok lakóinak védettsége hónapokkal az új koronavírus okozta Covid-19 elleni védőoltás beadása után. Az eredmények alapján a kutatók az idősek ismételt emlékeztető oltását javasolják. Ápolási otthonokban élő több mint 15 ezer ember vizsgálatával azt találták, hogy három-hét hónappal a védőoltás után a kórházba kerülés és a halálozás elleni védelem egyharmadával csökkent – írta a The Guardian online kiadása pénteken.

A védelem gyengülése sokkal élesebb, mint amit a fiatalabbaknál tapasztaltak, ahol ugyan a fertőzés elleni immunitás gyengül, de a súlyos betegség elleni védelem erőteljesnek tűnik. „Azt látjuk, hogy az immunitás gyengülésével az otthonok lakóinál növekszik a fertőzés, a kórházba kerülés és a halálozás esélye, és a növekedés elég nagynak tűnik. Ez arra utal, hogy a bentlakóknak talán nem elég az évente beadott oltás” – mondta Laura Shallcross, a University College London közegészségügyi szakértője, a tanulmány szerzője.

A friss eredmények – melyeket egyelőre szakértői elbírálás előtt, online tettek közzé – a Vivaldi elnevezésű kutatás részét képezik, amelyben az angliai Covid-osztályok dolgozóit és 331 ápolási otthon lakóit kísérték figyelemmel 2020 decembere és 2021 decembere között.

A kutatók azt találták, hogy két adag vakcina 85 százalékban akadályozta meg az otthonok lakóinak kórházba kerülését és 94 százalékban a halálozását a második dózis után 2-12 héttel. A védelem azonban csökkent: három-hét hónappal az oltás után már csak 54 százalékban védett a kórházi ápolástól és 63 százalékban akadályozta meg a halálozást. A 19 ezer Covid-osztályos dolgozó átlagéletkora 45 év volt, náluk a fertőzés elleni védelem 50 százalékról 42-re csökkent három hónap elteltével. Súlyos megbetegedés elleni védelmük azonban nem gyengült jelentősen, nagyon kevés volt azoknak a száma, akiket kórházban kellett ápolni.

Amikor az otthonok lakói ősszel megkapták a harmadik, vagyis emlékeztető oltást, a kórházba kerülés elleni védelem visszaugrott 90 százalékra, a halálozás elleni pedig 98 százalékra. Azonban az első adatok szerint ez a védelem is ugyanúgy csökken, mint a korábbi. „Ismételt emlékeztető oltásokra lenne szükség a jövőben az idősotthonok lakói körében, mivel náluk viszonylag gyorsan csökken az immunitás. A félévenkénti emlékeztető adataink alapján ésszerű lehet” – magyarázta Shallcross.

Az Imperial College London immunológusa, Danny Altmann, aki nem vett részt a kutatásban, úgy véli, hogy az omikron variáns felbukkanása új hangsúlyt adott a fiatalabb korcsoportok további védelmének is.

(MTI)