Koronavírus: világszerte 40 millió ember élete a tét

Koronavírus: világszerte 40 millió ember élete a tét

A lezárt Mt. Vernon Square metróállomás Washingtonban 2020. március 26-án. A városban a koronavírus elleni óvintézkedésként 17 állomást zártak le a hatóságok. A metró utasforgalma 90 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nem vezet be minden ország nagyon gyorsan szigorú korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, akár 40 millió ember élete is veszélybe kerülhet – állítják brit tudósok. Olyan intézkedésekre gondolnak, mint a gyakori tesztelés, az emberek közötti érintkezés minimálisra korlátozása, valamint a fertőzöttek gyors és hatékony elkülönítése. Az az ország, amely ezeket időben meglépi, jelentősen tudja csökkenteni az áldozatok számát.

A brit Imperial College of London tudósai több forgatókönyvet vizsgáltak meg. Az első szerint a járvány által érintett államok egyénileg és globálisan sem tesznek semmit. Ebben az esetben, csak idén, szinte mindenki megfertőződik, és a 7 milliárd megbetegedett emberből 40 millióan halnak meg. Ám ha szinte azonnal szigorú korlátozásokat vezetnek be, akkor a halálesetek 95 százalékát meg lehet akadályozni, és ezzel 38,7 millió ember életét menthetik meg.

Az emberiség a tűzzel játszik, a természet most figyelmeztető üzenetet küldött | Magyar Hang

A kutatók szerint ezeket a korlátozó intézkedéseket még akkor kell meghozni, amikor 100 ezer főre vetítve csak heti 0,2 százalékos a halálozási ráta. Amennyiben némi késlekedés mutatkozik a kijárási korlátozás és ehhez hasonló intézkedések meghozatalában, és csak akkor rendelik el ezeket, amikor 100 ezer főre már 1,6 haláleset jut, akkor 30,7 millióra csökken a megmentettek száma. Ebben az esetben az egészségügyi rendszerek épphogy, de megbirkóznak a nyomással. 

Nagyobb a baj, ha a kormányok intézkedései csak az idősebbek megóvására és a társadalmi érintkezések mérséklésére irányulnak (az emberek közötti társas kapcsolatok 40 százalékkal esnek vissza). Ekkor a tudósok számítása szerint csak fele annyit, 20 millió embert lehet megmenteni a haláltól, és az egészségügyi rendszerek menthetetlenül túlterhelődnek. Ebben a szcenárióban a szegényebb országok rosszabbul járnak, és 25-ször annyi beteg szorul majd intenzív ápolásra, mint amennyi ágy van a kórházakban. A gazdagabb országokban hétszeres lehet a különbség. Az egyes kormányoknak tehát választaniuk kell a gazdaság leállását hozó drasztikus és gyors korlátozások, valamint az egészségügyi rendszerek összeomlása között. 

Hazánk a kijárási korlátozás bejelentésében viszonylag jól áll, 300-as esetszámnál vezettük be, míg például Olaszországban már 7400 megbetegedésről tudtak, amikor országos karantént rendeltek el mindenki számára. Franciaországban ez a szám 7700 volt. A Portfolio.hu szerint Magyarország e tekintetben a hetedik leggyorsabb ország volt Európában, semmivel nem lemaradva a régiós átlagtól, és messze megelőzve a nyugati országokat.

A dél-koreaihoz hasonló megoldásokra lehet szükség Németországban | Magyar Hang

A tesztelésben azonban nagyon hátul kullogunk: Németországban már növelni akarják a jelenlegi, nagyjából heti 300 ezer teszt elvégzésére alkalmas kapacitást, és további tömeges tesztelést terveznek. Nálunk szombat reggelig csak 10 303 mintavétel volt, miközben Izrael a jövő héten már naponta tervez 10 ezer tesztet.