Közel ötszázmillió WhatsApp-felhasználó, köztük magyarok adatait lophatták el

Közel ötszázmillió WhatsApp-felhasználó, köztük magyarok adatait lophatták el

WhatsApp (Fotó: Brett Jordan / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel ötszázmillió WhatsApp-felhasználó személyes adatait, köztük magyarokét lophatták el a Cybernews cikke szerint. November 16-án jelent meg bejegyzés egy hekkerfórumon, amely eladásra ajánlotta 487 millió felhasználó telefonszámát. A lap igyekezett megtudni, sikeres lehetett-e az üzlet, arra jutva, hogy valóban nyélbe üthették azt. A hekker megosztott az újságíróval egy közel kétezres, brit és amerikai felhasználók telefonszámait tartalmazó adatbázist. A portál leellenőrizte ezeket, és kiderült, hogy tényleg a WhatsApp felhasználói.

Az adatbázisban nyolcvannégy ország felhasználói, köztük magyarok telefonszámai találhatók. A táblázat szerint 45 millió egyiptomi, 35 millió olasz, 32 millió amerikai, 20 millió francia és nagyjából 377 ezer magyar érintett.

A Cybernews szerint a hekker illetéktelen adatgyűjtés révén juthatott a telefonszámokhoz, ez viszont még nem nyert megerősítést. Egy korábbi metás adatszivárgás esetén hasonló történhetett, akkor 533 millió Facebook-felhasználó adatai szivárogtak ki.

A WhatsAppnak kétmilliárd aktív felhasználója lehet, ők legalább havonta egyszer bejelentkeznek. Az üzenetváltó szolgáltatás üzemeltetője jelenleg a Facebook-tulajdonos Meta.

Címkék: Facebook, Meta, WhatsApp