Már hatan kapták el kétszer is a koronavírust

Már hatan kapták el kétszer is a koronavírust

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb négy embert találtak Hollandiában, akik másodszorra is elkapták a koronavírust – adja hírül a Business Insider. Ez megerősíteni látszik azt a feltételezést, hogy nem feltétlenül lehet teljes immunitást szerezni a kórokozó ellen. Mind a négy páciens hatvan év feletti, és a két megbetegedés közötti idő néhány héttől néhány hónapig terjed. 

Harald Wychgel, a holland nemzeti közegészségügyi és környezetvédelmi intézet szóvivője elmondta, hogy tudományos alapon, genom szekvenciával mutatták ki az újrafertőződést, tehát kétség sem férhet a dologhoz.

Ezeken kívül még egy-egy ilyen esetet regisztráltak Belgiumban és Hongkongban. Ez utóbbi az első dokumentált újrafertőződés, amely nyilvánosságra került. Az újrafertőzések közös jellemzője, hogy általában enyhe lefolyásúak, vagy tünetmentesek, vagyis másodszorra már nem olyan komoly a megbetegedés. Ez kiderül az egyik esetleírásból is: a holland beteg az első fertőzés során még lélegeztetésre szorult, de viszonylag gyorsan helyrejött. Néhány héttel később visszament a kórházba és kisebb légzési nehézségekre panaszkodott. Ezután tesztelték, és így derült ki, hogy másodszor is koronavírusos lett. A kutatók a genom szekvencia révén tudták megerősíteni, hogy esetében nem az első megbetegedés valamilyen utóhatásáról van szó, hanem teljesen új fertőzésről, ugyanis a vírusnak egy másik variánsát sikerült elkapnia.

Tudósok szerint pánikra egyelőre nincs ok, hiszen a világszerte regisztrált több mint 24,1 millió fertőzött közül eddig mindössze hat esetében tudták bebizonyítani, hogy valódi újrafertőzés történt. Ugyanakkor ezekből az esetekből is látszik, hogy valamennyi védelmet nyújt, ha valaki átesett már a fertőzésen, tehát a vakcinagyártás sem hiábavaló, mindenképpen segíti az immunrendszert a vírussal szembeni harcban.