Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete

Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete

Ezt az üzenetet kapták a hírlevélre feliratkozó magyarok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Egy olvasónk évekkel ezelőtt feliratkozott Elon Musk egyik cége, vagyis a SpaceX által biztosított műholdas internetszolgáltatásnak, a Starlinknek a hírlevelére, és kedd este kapott egy emailt a következő szöveggel: „a Starlink már azonnal elérhető Magyarország egész területén! A felhasználók alacsony késleltetésre és akár 250 Mb/s letöltési sebességre számíthatnak.” Küldtek egy linket is, ahol meg lehet rendelni a szolgáltatást.

Mi is beléptünk ide és megtudtuk: a műholdas internet vételéhez alkalmas antennát (vagy ahogy a cég hívja, a terminált) 260 000 forintért rendelhetjük meg (plusz 23 ezer forint postaköltség), és a szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

Elon Musk műholdas rendszere Ukrajna megtámadása után, március elején került be újra a hírekbe: az amerikai üzletember ugyanis azonnal felajánlotta a szolgáltatást (mint utólag kiderült, nem ingyen) Ukrajnának. Több teherautónyi antennát küldött Kijevbe, az ország miniszterelnök-helyettese pedig a Twitteren mondott köszönetet a tulajdonosnak. Ebből arra következtethetünk, hogy az első vevőegységeket valószínűleg a kijevi kormány használta.

A rendszer egyébként úgy működik, hogy miután a berendezést bekapcsoltuk, az automatikusan kapcsolódik a legközelebbi Starlink-műholdhoz (ezekből már több mint kétezer darab kering fölöttünk, és a számuk folyamatosan emelkedik), már amennyiben van szabad rálátása az égre. A műhold ezután kommunikál a legközelebbi földi állomással vagy átjáróval, amely az internetet szolgáltatja (ezek az átjárók a világ különböző pontjain helyezkednek el, de nem lehetnek túl messze attól a helytől, ahol az internetkapcsolatot kapjuk). Ekkor elindul a forgalom az átjárótól a műholdon, majd a vevőegységen keresztül a terminálig – a felhasználók egyszerűen csatlakoztatják a routerüket a terminálhoz, a többiről pedig a technika gondoskodik, indulhat a szörfözés.

A rendszerre itthon elsősorban ott lehet szükség, ahol nehéz vagy drága kiépíteni a földi internetkapcsolatot – menedékházakban, a meglévő infrastruktúrától távoli kutatóállomásokon vagy ipari telepeken.

Romániában már egy hónapja bekapcsolták a Starlink szolgáltatásait.