Másodjára elindulhatott a Space X rakétája

Másodjára elindulhatott a Space X rakétája

Space X Crew Dragon űrhajója és Falcon-9-es rakétája a fellövés pillanatéban a floridai Kennedy Űrközpont 39/A. Indítóállásásán, 2020. május 30-án (Fotó: NASA TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem indult jó előjelekkel az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, a NASA és a Space X űrmagánvállalat szerdáról szombatra átütemezett Crew Dragon elnevezésű űrhajójának kilövése. Szerdán az idő szólt közbe, egy viharcella miatt 17 perccel a kiírt start előtt fújták le az indítást, majd egy nappal a Falcon-9-es rakéta fellövése előtt komoly csapást szenvedett a Space X másik, ikonikusnak szánt fejlesztése. A mélyűr, többek között a Mars felfedezésére szánt és fejlesztett Starship kísérleti rakétájának prototípusa felrobbant egy teszt során.

Az átütemezett kilövés se alakult túl jól, mert miközben az előkészületek – miként három nappal korábban – tervszerűen folytak, az űrhajósok, Robert Behnken és Douglas Hurley nagyjából 2 és fél órával a tervezett indítás előtt ismét elfoglalták a helyüket a Crew Dragon űrkapszulában, ám az időjárás úgy tűnt megint közbeszól. Még szűk egy órával a kilövés előtt sem volt minden időjárási paraméter megfelelő, így mindenki az üzemanyag-betöltés előtti döntésre várt. Negyvenöt perccel a kitűzött időpont előtt aztán zöld jelzést kapott a Crew Dragon legénysége, így Behnken és Hurley élesítették a mentőrakéta-rendszert, amellyel veszély esetén elhagyhatják az űrkapszulát a fellövés alatt.

A Space X és a NASA is 11 perccel a kilövés előtt aztán teljes mértékben engedélyezte a Falcon-9 felbocsátását.

A kilövés igen simának tűnt, a gyorsulást követően az Falcon első fokozata 2 perc 42 másodpercnél levált, és elindult vissza a Földre, majd a start után mintegy 9 és fél perccel tért vissza a leszállására kifejlesztett speciális hajóra, ahol sikeresen landolt. A Dragon második fokozata 200 kilométeres magasságban és bő 12 perccel az indulás után vált le.

A Space X az első magáncég, amely embereket tudott az űrbe küldeni. Ráadásul kilenc év után ez volt az első alkalom, hogy az űrrepülő program 2011-es lezárása óta saját eszközzel embert juttatott Föld körüli pályára, majd várhatóan nemsokára a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az Egyesült Államok.

A sikeres indulást követően a két asztronautát szállító űrkapszula május 31-én vasárnap fog csatlakozni a NASA és az Európai Űrügynökség, az ESA közös, Harmony (Node-2) elnevezésű összekötő moduljához az űrállomáson. A dokkolást a Dragon automatikusan végzi a két űrhajós felügyelete mellett, akik manuálisan bármikor belenyúlhatnak a folyamatokba, ha valami probléma adódna.

A tervek szerint Robert Behnken és Douglas Hurley minimum 30, ám legfeljebb 90 napot fognak az ISS-en tölteni, ahol részt vesznek a Nemzetközi Űrállomás 63. expedíciójának munkájában. A Dragonnak legkésőbb augusztus 28-án vissza kell térnie a Földre.

A rakéta indulásának pillanatait itt tudják megnézni:

A NASA élő közvetítését – és a további helyzetjelentéseket – pedig itt lehet folyamatosan követni:

Ha szeretnének többet tudni az előzményekről, illetve a magánszektor űrkutatásba való bevonásáról, olvassák el az erről szóló feldolgozásunkat.