Meghalt Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus

Meghalt Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenegy éves korában meghalt a Kossuth-díjas író-ornitológus, Schmidt Egon – közölte a Telex a családja tájékoztatása alapján. Schmidt ismeretterjesztő köteteit, újságcikkeit rengetegen olvasták, esetleg hallgatták őt a Magyar Rádió Oxigén című műsorában. Mint a Telex megjegyzi, Schmidt szenvedélyesen és humorral kommentált ott madárhangfelvételeket.

Az ornitológus 1954-től a Fővárosi Állat- és Növénykertben dolgozott, aztán a Magyar Madártani Intézetben helyezkedett el. Vezette a Madárgyűrűző Központot is, az állatvilágról pedig számos könyvet írt.

A bagoly- és rigófélék szakértőjének számított, de írt kisemlősökről, hüllőkről, hobbiállatokról is. Önéletírása 2017-ben jelent meg A talicskától a Kossuth díjig címmel, ebben beszámolt családja kitelepítéséről és nehéz útjáról, autodidakta tanulmányairól is.

Több mint száz könyvet és 3500 cikket írt, jelentkezett írásaival a Természetbúvárban, a Nimródban, az Élet és Tudományban, a Halászatban és a Vadászlapban is. Műsora tizenhét évig volt adásban a Magyar Rádióban. Kossuth-díját 2009-ben vehette át.